Agenţia Spaţială Europeană vrea să trimită un robot pe MARTE, în colaborare cu Rusia, şi amână misiunile pe Lună

Un proiect de acord cu Rusia, pentru o misiune spaţială de explorare a planetei Marte fără echipaj uman la bord, a primit avizul Consiliului ministerial al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), reunit la Napoli.

Urmărește
339 afișări
Imaginea articolului Agenţia Spaţială Europeană vrea să trimită un robot pe MARTE, în colaborare cu Rusia, şi amână misiunile pe Lună

Agenţia Spaţială Europeană vrea să trimită un robot pe Marte, în colaborare cu Rusia, şi amână misiunile pe Lună (Imagine: exploration.esa.int)

Totodată, o misiune de explorare lunară pare a avea puţine şanse să fie avizată "pentru moment", au anunţat reprezentanţii ESA.

Elaborat de ESA în cooperare cu Agenţia spaţială americană (NASA), programul ExoMars prevede trimiterea a două sonde pe Marte - una orbitală, în 2016, şi un modul robotizat, în 2018 - pentru a efectua, între altele, foraje în solul marţian şi a aduce pe Terra eşantioane la începutul anilor 2020.

Peste 400 de milioane de euro au fost deja investite în acest proiect, pe care NASA l-a abandonat în februarie.

Europa s-a îndreptat în acel moment spre Rusia. În virtutea unui proiect de acord, Rusia va furniza rachete Proton pentru lansarea sondelor şi, în schimb, va putea să plaseze instrumente la bordul satelitului şi al modulului robotizat.

Proiectul de acord a primit avizul Consiliului ministerial al ESA, care se încheie miercuri, cu condiţia ca cele două părţi să semneze un acord formal până la sfârşitul anului.

Pe de altă parte, un proiect de 500 de milioane de euro propus de Astrium (grupul EADS), ce vizează lansarea unui robot de explorare la polul sud al Lunii, pare să aibă puţine şanse de a fi reţinut în bugetul ESA pentru următorii trei ani, au anunţat delegaţii prezenţi la această reuniune.

Această misiune avea ca obiectiv coborârea unui robot de explorare în regiunea muntoasă şi presărată cu cratere de la polul sud al Lunii, în anul 2018. Încă destul de puţin cunoscută, această zonă lunară ar putea deveni un loc privilegiat pentru viitorii astronauţi-exploratori, întrucât ea este aproape în permanenţă expusă la razele solare - o sursă de energie - şi ar putea conţine gheaţă, care ar putea oferi resurse de apă.

"Această misiune nu a obţinut un sprijin suficient. Ea nu face parte din propunerile noastre, pentru moment", a declarat Franco Bonacina, purtător de cuvânt al ESA.

Consiliul a respins şi o propunere de cooperare cu China pentru un sistem de previziuni meteorologice spaţiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici