Classix este important deoarece permite autorităţilor sanitare să ia rapid măsuri specifice pentru a preveni răspândirea variantelor potenţial periculoase, relatează adnkronos.
Practic, algoritmul descompune secvenţele genetice ale virusului în „cuvinte” mai mici, reprezentate ca numere. Secvenţele similare sunt grupate, indicând apariţia unor noi variante.
Acest proces este mult mai rapid decât metodele tradiţionale de analiză, permiţând detectarea timpurie a noilor variante.
„De la apariţia Covid”, explică Roberto Cahuantzi de la Universitatea din Manchester, primul autor al cercetării, „au existat mai multe valuri” alimentate de noi variante, adesea caracterizate de „o transmisibilitate sporită şi de capacitatea de a evita imunitateară”, dacă nu de „o severitate sporită a bolii”.
Oamenii de ştiinţă îşi intensifică eforturile pentru a detecta noile variante potenţial îngrijorătoare în primele etape. Găsirea unor modalităţi de a face acest lucru rapid şi eficient le va permite să fie mai proactivi prin dezvoltarea unor vaccinuri ad-hoc”, dar „ar putea chiar să ne permită să neutralizăm aceste variante înainte ca ele să se instaleze”.
În prezent, există aproape 16 milioane de secvenţe virale încărcate pe platforma internaţională Gisaid.