Prima pagină » Ştiinţă-Sănătate » Anomalie radioactivă descoperită pe fundul Oceanului Pacific

Anomalie radioactivă descoperită pe fundul Oceanului Pacific

O concentraţie neaşteptat de mare de beriliu-10, un izotop radioactiv, a fost găsită în mai multe probe prelevate din adâncurile Oceanului Pacific.
Anomalie radioactivă descoperită pe fundul Oceanului Pacific

Potrivit studiului publicat în revista Nature Communications, anomalia datează de aproximativ 10 milioane de ani.

„Ne-am confruntat cu o anomalie necunoscută până acum”, a explicat dr. Dominik Koll de la Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf din Germania, coordonatorul cercetării.

„Acest izotop este folosit pentru datarea probelor geologice şi poate măsura perioade de peste 10 milioane de ani, dar în probele analizate am găsit o acumulare semnificativă din perioada Miocenului târziu, aproape dublă faţă de estimările noastre”.

Oamenii de ştiinţă iau în calcul două posibile explicaţii pentru această acumulare neobişnuită.

Prima ipoteză se referă la schimbările majore în circulaţia oceanică din apropierea Antarcticii, produse acum 10-12 milioane de ani. „Acest lucru ar fi putut cauza o distribuţie neuniformă a beriliului-10 pe Pământ pentru o anumită perioadă, din cauza modificării curenţilor oceanici”, a precizat dr. Koll.

A doua ipoteză are legături cu fenomenele astronomice: fie o supernovă apropiată de Pământ ar fi putut provoca o creştere temporară a intensităţii radiaţiilor cosmice acum 10 milioane de ani, fie Pământul şi-ar fi pierdut temporar scutul solar protector (heliosfera) în urma coliziunii cu un nor interstelar dens.

Pentru a determina care dintre cele două ipoteze este corectă, cercetătorii vor analiza mai multe probe. Dacă anomalia va fi descoperită la nivel global, ipoteza astronomică va fi considerată mai plauzibilă. În schimb, dacă va fi găsită doar în anumite regiuni, explicaţia legată de modificarea curenţilor oceanici va avea mai multă credibilitate.