Cercetătorii au analizat date de la peste 107.655 de participanţi din cadrul Nurses’ Health Study şi Health Professionals Follow-Up Study, urmărindu-i timp de cel puţin un deceniu.
Studiul a definit utilizarea regulată a aspirinei ca fiind consumul a două sau mai multe aspirine normale sau a şase sau mai multe aspirine cu doză mică pe săptămână, notează CNN.
Rezultatele au arătat că utilizatorii obişnuiţi de aspirină au avut un risc cu 18% mai mic de a face cancer colorectal faţă de cei care nu luau aspirină.
Beneficiile au fost mai pronunţate la persoanele cu un stil de viaţă mai puţin sănătos, în special la fumători sau la cei cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 25.
Dr. Daniel Sikavi, autorul principal al studiului şi gastroenterolog la Mass General Brigham, a explicat: „Rezultatele noastre arată că aspirina poate reduce proporţional riscul semnificativ ridicat la cei cu factori de risc multipli pentru cancerul colorectal”.
Deşi studiul nu poate determina exact mecanismul prin care aspirina reduce riscul de cancer, cercetări anterioare au sugerat că aceasta ar putea inhiba semnalele pro-inflamatorii care pot duce la cancer.
Experţi independenţi au comentat asupra studiului.
Dr. Christina Annunziata de la Societatea Americană de Cancer a subliniat importanţa unui stil de viaţă sănătos în prevenirea cancerului.
Dr. Raymond DuBois, de la Universitatea Medicală din Carolina de Sud, a considerat că studiul ar putea explica de ce unele cercetări anterioare au arătat beneficii ale aspirinei, iar altele nu.
Dr. Jennifer Davids de la Boston Medical Center a avertizat că, deşi rezultatele sunt promiţătoare, aspirina nu este lipsită de riscuri şi nu ar trebui considerată un substitut pentru un stil de viaţă sănătos.
Cancerul colorectal este a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer la nivel mondial.