Aspirina ar putea reduce riscul de cancer colorectal, mai ales la cei cu stil de viaţă nesănătos

Un nou studiu publicat în revista JAMA Oncology sugerează că utilizarea regulată a aspirinei ar putea reduce semnificativ riscul de cancer colorectal, în special la persoanele cu un stil de viaţă mai puţin sănătos.

Urmărește
2087 afișări
Imaginea articolului Aspirina ar putea reduce riscul de cancer colorectal, mai ales la cei cu stil de viaţă nesănătos

Aspirina ar putea reduce riscul de cancer colorectal, mai ales la cei cu stil de viaţă nesănătos

Cercetătorii au analizat date de la peste 107.655 de participanţi din cadrul Nurses' Health Study şi Health Professionals Follow-Up Study, urmărindu-i timp de cel puţin un deceniu.

Studiul a definit utilizarea regulată a aspirinei ca fiind consumul a două sau mai multe aspirine normale sau a şase sau mai multe aspirine cu doză mică pe săptămână, notează CNN.

Rezultatele au arătat că utilizatorii obişnuiţi de aspirină au avut un risc cu 18% mai mic de a face cancer colorectal faţă de cei care nu luau aspirină.

Beneficiile au fost mai pronunţate la persoanele cu un stil de viaţă mai puţin sănătos, în special la fumători sau la cei cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 25.

Dr. Daniel Sikavi, autorul principal al studiului şi gastroenterolog la Mass General Brigham, a explicat: „Rezultatele noastre arată că aspirina poate reduce proporţional riscul semnificativ ridicat la cei cu factori de risc multipli pentru cancerul colorectal".

Deşi studiul nu poate determina exact mecanismul prin care aspirina reduce riscul de cancer, cercetări anterioare au sugerat că aceasta ar putea inhiba semnalele pro-inflamatorii care pot duce la cancer.

Experţi independenţi au comentat asupra studiului.

Dr. Christina Annunziata de la Societatea Americană de Cancer a subliniat importanţa unui stil de viaţă sănătos în prevenirea cancerului.

Dr. Raymond DuBois, de la Universitatea Medicală din Carolina de Sud, a considerat că studiul ar putea explica de ce unele cercetări anterioare au arătat beneficii ale aspirinei, iar altele nu.

Dr. Jennifer Davids de la Boston Medical Center a avertizat că, deşi rezultatele sunt promiţătoare, aspirina nu este lipsită de riscuri şi nu ar trebui considerată un substitut pentru un stil de viaţă sănătos.

Cancerul colorectal este a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer la nivel mondial.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici