Astronomii au identificat 84 de milioane de stele în centrul Căii Lactee. Harta cu lungimea de 9 metri şi lăţimea de 7 metri - FOTO

O echipă de astronomi a identificat 84 de milioane de stele în zona centrală a galaxiei Calea Lactee - cel mai mare catalog astral de până acum -, descoperite de Observatorul Paranal din nordul statului Chile, au anunţat, miercuri, reprezentanţii Observatorului European Austral (ESO).

Urmărește
429 afișări
Imaginea articolului Astronomii au identificat 84 de milioane de stele în centrul Căii Lactee. Harta cu lungimea de 9 metri şi lăţimea de 7 metri - FOTO

Astronomii au identificat 84 de milioane de stele în centrul Căii Lactee. Harta cu lungimea de 9 metri şi lăţimea de 7 metri (Imagine: www.eso.org)

"Această uriaşă bază de date include cel puţin de 10 ori mai multe stele decât cataloagele anterioare şi constituie un pas important spre o mai bună înţelegere a galaxiei noastre", se afirmă în comunicatul emis de ESO.

Astronomii au folosit un telescop în infraroşu cu un diametru de 4,1 metri, Vista, construit pentru a cerceta corpurile cereşti în spectrul vizibil şi în cel infraroşu.

Datele au constituit apoi "o imagine color, conţinând practic 9 miliarde de pixeli, aceasta fiind una dintre cele mai mari imagini astronomice create vreodată", precizează acelaşi comunicat.

Imaginea este "atât de mare încât, dacă vrem să o tipărim cu rezoluţia tipică pentru o carte, harta ar avea o lungime de nouă metri şi o lăţime de şapte metri", au precizat astronomii.

"Analizând în detaliu milioanele de stele din centrul Căii Lactee, putem să avansăm în procesul de înţelegere a felului în care s-au format şi au evoluat, nu doar galaxia noastră, ci toate galaxiile în spirală, în general", a spus Roberto Saito, un astronom chilian, principalul autor al studiului.

Pentru a uşura analizarea acestui uriaş catalog, luminozitatea fiecăreia dintre cele 84 de milioane de stele a fost reprezentată în funcţie de culoarea sa, astronomii creând astfel o diagramă culoare-magnitudine.

Catalogul conţine o veritabilă mină de informaţii despre structura şi conţinutul Căii Lactee, afirmă ESO.

El permite studierea mai ales a diferitelor proprietăţi fizice ale stelelor, precum temperatura, masa şi vârsta lor.

Această descoperire a putut fi realizată cu ajutorul observatorului astronomic situat pe Muntele Paranal din deşertul chilian Atacama, care adăposteşte şi celebrul VLT (Very Large Telescope).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici