Avionul revoluţionar Solar Impulse 2 şi-a început cea mai riscantă călătorie. Zborul, întrerupt din cauza vremii - VIDEO

Avionul revoluţionar Solar Impulse 2, propulsat exclusiv de energia solară, a decolat, duminică, din China către Hawaii, în ceea ce este considerată a fi cea mai periculoasă etapă din călătoria pe care o realizează în jurul lumii.

Urmărește
1636 afișări
Imaginea articolului Avionul revoluţionar Solar Impulse 2 şi-a început cea mai riscantă călătorie. Zborul, întrerupt din cauza vremii - VIDEO

Avionul revoluţionar Solar Impulse 2 şi-a început cea mai riscantă călătorie. Zborul, întrerupt din cauza vremii (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Aeronava, manevrată alternativ de piloţii elveţieni André Borschberg şi Bertrand Piccard, a decolat în noaptea de sâmbătă spre duminică din oraşul Nanjing, aflat în estul Chinei, într-un zbor peste Oceanul Pacific, având ca destinaţie insulele Hawaii.

La scurt timp de la decolare, însă, condiţiile meteorologice nefavorabile au stopat înaintarea aparatului de zbor, acesta fiind nevoit să efectueze un circuit de aşteptare peste Marea Japoniei, conform BBC.

"Drumul spre Hawaii este blocat. Cât timp această situaţie se menţine, trebuie să aşteptăm", a explicat Bertrand Piccard, într-un mesaj postat pe site-ul Solar Impulse, unde internauţii pot urmări în direct etapele misiunii.

"Dar totul merge bine, iar bateriile sunt încărcate," a completat André Borschberg.

Condiţiile meteo au continuat, însă, să se deterioreze, astfel că aeronava a fost nevoită să efectueze o aterizare intermediară în Nagoya, conform unui mesaj postat, luni, pe contul oficial de Twitter al misiunii.

Solar Impulse 2 se afla în China încă din 21 aprilie, însă decolarea către Hawaii a fost amânată de mai multe ori din cauza condiţiilor meteo. Traversarea Pacificului reprezintă una dintre cela mai mari provocări ale misiunii, acesta fiind primul zbor deasupra unui ocean efectuat de aparatul revoluţionar.

Avionul Solar Impulse 2 şi-a început călătoria în jurul lumii pe 9 Martie 2015, când a decolat cu succes din Abu Dhabi. Aeronava este propulsată cu ajutorul a peste 17.000 de celule solare care acoperă aripile sale cu o anvergură de 72 de metri - aproape la fel ca un avion Airbus A380. Însă SI2, construit din fibră de carbon, are o greutate de doar 2,5 tone - la fel ca un automobil 4x4, reprezentând mai puţin de 1% din greutatea unui avion Airbus A380.

Această călătorie în jurul lumii, efectuată la o altitudine de cel mult 8.500 de metri, este programată să dureze cinci luni şi include 25 de zile de zbor efectiv, înainte de revenirea avionului la Abu Dhabi, programată pentru sfârşitul lunii iulie-începutul lunii august.

În total, aparatul va parcurge 35.000 de kilometri, cu o viteză relativ modestă (între 50 şi 100 kilometri pe oră), survolând două oceane (Pacific şi Atlantic).

La această aventură ştiinţifică participă 130 de persoane: 65 însoţesc piloţii în jurul lumii (în cadrul departamentului de logistică) şi alţi 65 se află la Monaco, în centrul de control al misiunii (meteorologi, controlori aerieni şi ingineri).

Solar Impulse 2 este succesorul primului prototip Solar Impulse 1, care a permis creatorilor proiectului să efectueze mai multe zboruri de lungă durată în Europa, Maroc şi să traverseze Statele Unite în 2013 cu mai multe escale, devenind primii din lume care au reuşit o astfel de realizare ştiinţifico-tehnologică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici