- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- SFÂNTU GHEORGHE, (23.11.2010, 18:59)
Berzele din Covasna nu mai vor să plece pe timpul iernii
Ornitologii din judeţul Covasna au observat că, în ultimii ani, numărul berzelor care nu migrează în perioada iernii este în creştere, ei susţinând că se poate vorbi deja despre un fenomen.
Urmărește
1356 afișări
Berzele din Covasna nu mai vor să plece pe timpul iernii (Imagine: Victoras Anghel/Mediafax.ro)
Preşedintele Asociaţiei Ornitologice "Rara Avis" Covasna, Kelemen Laszlo, a declarat marţi corespondentului MEDIAFAX că, în ultimii ani, membrii asociaţiei au observat că tot mai multe berze nu migrează din zonă pe timpul iernii, acest fapt devenind deja un fenomen.
Potrivit sursei citate, în prezent, reprezentanţii asociaţiei au informaţii că peste zece berze au rămas în regiune şi pe perioada anotimpului rece, în condiţiile în care, iarna trecută, numărul lor era de patru.
Kelemen a precizat că sunt localnici care au anunţat că vor avea grijă de aceste păsări şi le vor hrăni pe timpul iernii, iar de restul se va ocupa asociaţia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Potrivit sursei citate, majoritatea berzelor rămase în zonă vor fi lăsate în libertate şi după ce temperaturile vor scădea, urmând să fie prinse doar cele rănite sau slăbite, care vor fi hrănite şi tratate de membrii asociaţiei.
Ornitologul consideră că ar trebui făcut un studiu pentru a identifica motivele pentru care păsările nu migrează spre ţările calde, adăugând că, în opinia sa, unul dintre motive ar putea fi schimbările meteorologice.
Totodată, Kelemen Laszlo a menţionat că, în acest an, au fost identificate în Covasna noi cuiburi, datele arătând că în judeţ trăiesc 500 de berze şi sunt circa 130 de cuiburi.
Barza albă este singura pasăre de talie mare din ornitofauna ţării care s-a apropiat de om şi îşi construieşte cuibul în vecinătatea locuinţelor.
Unele cuiburi pot atinge o vechime de câteva decenii. În România, primele cuiburi amplasate pe stâlpi au fost semnalate în anul 1971.
La nivel mondial, barza albă este o specie protejată.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe