- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (03.10.2011, 15:13)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Carburant produs pe cale naturală: Bacteria primitivă care poate realiza combustibil pentru rachetele spaţiale
Savanţii olandezi au descifrat felul în care o bacterie primitivă poate să genereze un cocteil de proteine capabile să producă pe cale naturală o substanţă folosită drept carburant pentru rachetele spaţiale.
Urmărește
1157 afișări
Carburant produs pe cale naturală: Bacteria primitivă care poate realiza combustibil pentru rachetele spaţiale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În urmă cu câţiva ani, bacteria Kuenenia stuttgartiensis i-a uimit pe cercetătorii care au descoperit că ea putea să transforme amoniul, un poluant întâlnit în apă, în azot gazos, fără a recurge la oxigen.
Acest tip de bacterii, denumite "annamox", ar putea produce între 30% şi 50% din azotul atmosferei terestre şi îi interesează foarte mult pe oceanologi, climatologi şi specialiştii în tratarea apelor uzate. Aceştia din urmă le folosesc, de altfel, în staţiile de epurare.
TITLURILE ZILEI
-
• Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
astăzi, 21:12
• Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
astăzi, 16:35
• Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
astăzi, 19:18
• Cum s-a produs accidentul din Maramureş în care trei poliţişti au fost răniţi
-
astăzi, 20:08
• Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate ştii de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
astăzi, 16:27
• UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
astăzi, 20:33
-
astăzi, 16:09
• Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
-
astăzi, 15:34
• Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
-
astăzi, 14:17
• Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit prăbuşirii avionului în Kazahstan
-
astăzi, 14:23
• Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Kazahstan / Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit
-
astăzi, 12:31
-
astăzi, 13:26
• Guvernator: Resturile unei drone ucrainene au provocat un incendiu mortal într-un centru comercial
-
astăzi, 09:44
• MApN neagă informaţiile privind pătrunderea unei rachete ruseşti în spaţiul aerian al României
-
astăzi, 10:13
-
astăzi, 19:03
• LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1036. Drone ucrainene distrug un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov, potrivit SBU / Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei în dimineaţa de Crăciun / Kievul simplifică achiziţiile de drone şi echipamente de război electronic
Profesorul Mike Jetten, microbiolog la Universitatea Radboud din Nimegue (Olanda), a explicat felul în care bacteria Kuenenia stuttgartiensis foloseşte amoniul şi pentru a produce hidrazină (N2H4), un compus chimic utilizat drept carburant pentru rachetele spaţiale.
"Nu a fost uşor să reuşim. A trebuit să folosim un număr mare de metode noi şi experimentale. Însă am reuşit să izolăm amestecul de proteine responsabile cu producerea de hidrazină, un amestec ce avea o minunată culoare roşie", a spus Mike Jetten.
"La început, nu am reuşit să producem hidrazină. A trebuit să adăugăm o proteină suplimentară, care «captează» carburantul, însă acum totul funcţionează", a adăugat acelaşi cercetător, a cărui descoperire a fost publicată, duminică, în revista Nature.
"NASA voia să afle cum am putea produce carburant pentru rachete pe baza compuşilor azotaţi, care se găsesc în cantităţi mari în urină, de exemplu. Din păcate, ei sunt produşi în volume mici, insuficiente pentru a trimite o rachetă pe Marte", a adăugat Mike Jetten.
Biologii olandezi studiază în prezent structura cocteilului de proteine folosite de bacterie, sperând să îi "dopeze" producţia.
Hidrazina este folosită şi în pilele de combustie concepute de constructorul japonez de automobile Daihatsu, o tehnică ce are avantajul de a nu necesita metale rare şi scumpe, precum platina.
Citește pe alephnews.ro: TikTok e pe cale de dispariție în SUA. Care este impactul neașteptat al interzicerii aplicației
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe