Câteva ceşti de cafea pe zi, benefice împotriva maladiilor hepatice

Câteva ceşti de cafea băute în fiecare zi permite încetinirea progresiei maladiilor care afectează ficatul, precum hepatita C, potrivit unui studiu american ce va fi publicat în numărul din luna noiembrie al revistei Hepatology.

Urmărește
226 afișări
Imaginea articolului Câteva ceşti de cafea pe zi, benefice împotriva maladiilor hepatice

Câteva ceşti de cafea pe zi, benefice împotriva maladiilor hepatice (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

În cazul persoanelor care suferă de hepatita C cronică sau de alte maladii ale ficatului aflate în fază avansată şi care consumă zilnic cel puţin trei ceşti de cafea se constată o scădere de 53% a riscului de progresie a maladiei, comparativ cu pacienţii care nu beau cafea, menţionează studiul coordonat de Neal Freedman de la National Cancer Institute (NCI) din Statele Unite.

În cadrul studiului, 766 de persoane care sufereau de hepatita C şi nu răspundeau la tratamentele pe bază de medicamente antivirale au fost chestionate în legătură cu consumul lor zilnic de cafea. Ele au fost din nou întrebate la fiecare trei luni, timp de patru ani şi au efectuat cu regularitate biopsii pentru a determina progresia bolii.

"Am observat că progresia bolii era invers proporţională cu consumul de cafea", a explicat Neal Freedman. Studiul nu precizează dacă pacienţii au băut în această perioadă cafea neagră sau cu lapte.

Autorii studiului au emis mai multe ipoteze relativ la motivele pentru care cafeaua împiedică avansarea maladiei. Cafeaua reduce riscul de declanşare a diabetului de tip 2, adeseori asociat cu maladiile hepatice, sau de apariţie a inflamaţiilor, cauzate de fibroză şi de ciroza hepatică.

Rolul cafeinei nu este însă clar. Studii precedente au arătat că substanţa inhibă progresia cancerului la şoareci. Însă consumul de ceai negru sau verde, care conţin şi ele cafeină, nu a avut aceleaşi efecte precum cafeaua în ceea ce priveşte evoluţia maladiilor hepatice de care sufereau pacienţii monitorizaţi. Eşantionul acestora cuprindea totuşi un număr prea mic de băutori de ceai.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), între trei şi patru milioane de persoane contactează virusul hepatitei C în fiecare an , iar în 70% din totalul cazurilor, maladia devine cronică şi poate să provoace ciroză sau cancer hepatic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici