Cauza exploziei rachetei ruseşti Proton-M: "O eroare de construcţie. A fost detectată abia în timpul zborului"

O eroare în instalarea a trei girometre, plasate invers, a fost identificată drept cauză a exploziei rachetei ruseşti Proton-M, pe 2 iulie, pe cosmodromul Baikonur, a anunţat joi Agenţia spaţială rusă Roskosmos.

Urmărește
272 afișări
Imaginea articolului Cauza exploziei rachetei ruseşti Proton-M: "O eroare de construcţie. A fost detectată abia în timpul zborului"

Cauza exploziei rachetei ruseşti Proton-M: "O eroare de construcţie. A fost detectată abia în timpul zborului" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cauza accidentului este o eroare în asamblarea a trei girometre", scrie agenţia într-un comunicat, precizând că acestea au fost instalate invers.

Aceste instrumente măsoară viteza de rotaţie şi sunt utilizate pentru sistemul de ghidare al rachetelor.

Potrivit agenţiei, procedurile de control existente nu permit identificarea acestei probleme înainte de decolare şi, prin urmare, a fost detectată abia în timpul zborului.

"Trei dintre cele şase girometre nu au fost instalate corect. Cauza este o eroare de construcţie, factorul uman", a precizat directorul adjunct al Roskosmos, Aleksandr Lopatin, citat de agenţia Itar-Tass.

Potrivit oficialului agenţiei, racheta a părăsit traiectoria şi a explodat la 13 secunde după decolare.

Racheta rusească Proton-M a explodat în stepele Kazahstanului, pe 2 iulie, după ce a fost lansată de la cosmodromul rus Baikonur. Ea a eliberat în atmosferă 600 de tone de combustibil foarte toxic.

Proton-M transporta trei sateliţi ai sistemului Glonass, echivalentul rus al sistemului american GPS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici