- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (13.08.2011, 13:07)
- Florin Badescu ,
Ce mâncare pregăteşti de acasă pentru tine şi copilul tău? Pericolele din prânzul la pachet
Cele mai multe dintre alimentele din pacheţelul de mâncare adus de acasă devin până la ora prânzului atât de calde, fiind păstrate la temperaturi considerate nesigure, încât prezintă riscuri serioase pentru sănătate.
Urmărește
1161 afișări
Ce mâncare pregăteşti de acasă pentru tine şi copilul tău? Pericolele din prânzul la pachet (Imagine. Mediafax Foto/AFP)
Cei mai mulţi dintre părinţi consideră că au grijă de copiii lor trimiţându-i la şcoală în fiecare zi cu un pachet de mâncare pentru masa de prânz. Mulţi dintre părinţi îşi pregătesc un astfel de pacheţel şi pentru ei înşişi, pentru prânzul pe care îl vor servi la locurile lor de muncă, informează dailymail.co.uk.
Este însă un astfel de pacheţel o alternativă sănătoasă până ajungeţi să îl mâncaţi?
Oamenii de ştiinţă care au analizat peste 700 de astfel de pacheţele aduse de acasă au descoperit că cele mai multe dintre acestea s-au încălzit atât de mult până la ora prânzului, încât au devenit reale pericole pentru sănătatea persoanelor care urmau să le mănânce.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Ministerul Finanţelor a luat joi de la bănci 1,3 mld. lei, la o dobândă de 7,03%/an
-
Ciolacu, despre restructurarea bugetarilor: Indiferent de obstacole - o duc la bun sfârşit
-
RAR avertizează: Escrocheria cu certificate auto false, la mare căutare
În cadrul primului studiu de acest fel, cercetătorii au inspectat nouă stabilimente preşcolare, în trei ocazii, măsurând temperaturile a sute de sandviciuri, iaurturi şi alte alimente perisabile. Ei au fost şocaţi să constate că 97% dintre alimentele cu carne, 99% dintre produsele lactate şi 99% dintre legume erau păstrate la temperaturi considerate nesigure.
Deşi aproape jumătate dintre aceste pacheţele cu alimente conţineau câte o pungă cu gheaţă şi 12% erau păstrate în frigidere, din cele 1.361 de alimente testate, doar 22% se aflau la temperaturi considerate sigure.
Studiul, publicat în revista medicală americană Pediatrics, este primul de acest gen care a verificat starea pacheţelelor alimentare şcolare, cu o oră şi jumătate înainte de ora prânzului.
Bacterii periculoase care pot cauza toxiinfecţii alimentare, precum E.coli, salmonela şi stafilococul auriu, se înmulţesc foarte uşor la temperaturi cuprinse în intervalul 4-60 grade Celsius.
Alimentele păstrate în acest interval de temperatură timp de cel puţin două ore trebuie să fie aruncate, afirmă specialiştii de la Centres for Disease Control and Prevention (CDC) din Statele Unite.
Temperatura medie la care au fost păstrate alimentele perisabile studiate a fost de 18 grade Celsius, o valoare care se situează în ceea ce specialiştii denumesc "zona de pericol".
Riscul de îmbolnăvire pentru copii este deosebit de mare. Potrivit acestui studiu, copiii în vârstă de până la patru ani suferă de aproape cinci ori mai mult decât adulţii din cauza infecţiilor bacteriene cauzate de alimente.
Fawaz Almansour, coordonatorul echipei de la University of Texas din Austin, care a realizat acest studiu, a spus: "Este o situaţie mult mai îngrijorătoare pentru copii decât pentru adulţi. Sistemul imunitar al copiilor nu s-a adaptat pentru aceste boli. Acest studiu ar trebui să deschidă ochii oamenilor. Le arată că există o problemă".
Problema este cu atât mai complexă, cu cât adeseori este aproape imposibil să se identifice cu exactitate alimentul specific care a cauzat toxiinfecţia alimentară.
În orice caz, descoperirea cercetătorilor americani ar trebui să-i facă pe părinţi să regândescă modul în care pregătesc pacheţelele cu mâncare pentru copiii lor.
În mod şi mai îngrijorător, cercetătorii din Texas au descoperit puţine dovezi ale faptului că părinţii sau institutorii ar lua o serie de măsuri de precauţie de bază - de exemplu să se asigure că pacheţelele cu mâncare sunt puse în frigider imediat după ce copiii ajung la şcoală.
Doar o treime din cele nouă centre preşcolare incluse în studiu aveau frigidere şi nici chiar profesorii nu "se oboseau" să le folosească.
Printre recomandările formulate de cercetătorii din Texas se numără următoarele:
-
evitaţi să folosiţi maioneză, deoarece este un preparat care se alterează foarte repede;
-
nu congelaţi alimente în genţi izolate termic, deoarece aceste genţi le împiedică să se răcească;
-
congelaţi sucurile şi apa, deoarece aceste lichide păstrează alimentele reci şi proaspete.
În Marea Britanie se estimează că un milion de persoane suferă anual de toxiinfecţii alimentare. Dintre acestea 20.000 de persoane necesită internare, iar 500 îşi pierd viaţa.
Citește pe alephnews.ro: Un marinar român a fost eliberat de rebelii Houthi. Cum evoluează situația din Orientul Mijlociu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Yuval Raphael a fost aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision 2025. Artista a supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie 2023
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe