- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (23.04.2014, 12:00)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce riscuri există ca un ASTEROID să lovească Terra - VIDEO
Riscul ca un asteroid de mari dimensiuni să lovească Terra şi să distrugă un întreg oraş este mai mare decât estimau oamenii de ştiinţă, a anunţat marţi o organizaţie non-profit care construieşte un telescop cu rol de monitorizare a acestor corpuri cereşti, informează Reuters.
Urmărește
3076 afișări
Ce riscuri există ca un ASTEROID să lovească Terra (iMagine: Mediafax Foto/AFP)
O organizaţie care militează pentru distrugerea armelor nucleare a detectat 26 asteroizi care au explodat în atmosfera Terrei din 2000 până în 2013, arată datele prezentate de Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty Organization.
Exploziile au inclus-o şi pe aceea produsă pe 15 februarie 2013 deasupra oraşului Celiabinsk din Rusia, în urma căreia peste 1.000 de persoane au fost rănite.
"Există o părere foarte populară, dar eronată, potrivită căreia ciocnirile cu asteroizi sunt extraordinar de rare. Este o părere incorectă", a spus fostul astronaut Ed Lu, actualul preşedinte al Fundaţiei B612 din California.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Fundaţia a publicat marţi un material video ce prezintă ciocniri ale Terrei cu diverşi asteroizi, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare în rândul publicului în legătură cu aceste ameninţări care vin din spaţiu.
Asteroizii cu diametre mai mici de 40 de metri - ceva mai puţin decât o jumătate de stadion de fotbal american - au potenţialul de a distruge un oraş întreg, a declarat Ed Lu.
"Imaginaţi-vă un bloc uriaş de birouri care se deplasează în spaţiu cu Mach 50", a adăugat el.
Mach 50 este o viteză de 50 de ori mai mare decât viteza sunetului, adică 61.250 de kilometri/ oră.
NASA a implementat deja un program care monitorizează asteroizii cu diametre mai mari de 1 kilometru. Un obiect de o asemenea mărime, echivalent cu un mic munte, ar genera consecinţe globale dacă ar lovi Terra.
Un asteroid cu un diametru de aproximativ 9,6 kilometri a lovit Pământul în urmă cu 65 de milioane de ani, declanşând schimbări climatice despre care se crede că ar fi cauzat dispariţia dinozaurilor şi a celor mai multe specii de pe Terra din acea vreme.
"Evenimentul de la Celiabinsk ne-a arătat că şi asteroizii cu diametre de 20 de metri pot avea efecte substanţiale", a spus Ed Lu.
Specialiştii apreciau că asteroizii cu efecte letale lovesc Pământul la fiecare o sută de ani, însă acea predicţie nu se baza pe dovezi concrete.
Fundaţia B612 intenţionează să corecteze această problemă cu ajutorul unui telescop cu infraroşu finanţat din fonduri private, denumit Sentinel, care va avea scopul de a descoperi asteroizii potenţial periculoşi din jurul Terrei. Telescopul, care va costa aproximativ 250 milioane de dolari, va fi lansat în 2018.
Fundaţia B612 s-a inspirat în alegerea numelui său de la o planetă fictivă din cartea "Micul prinţ" scrisă de romancierul şi aviatorul francez Antoine de Saint-Exupery.
Înregistrarea video poate fi vizualizată pe site-ul Fundaţiei B612 (b612foundation.org).
Citește pe alephnews.ro: Ce va face Musk în noua funcție la „Departamentul de eficiență guvernamentală”?
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Mark Zuckerberg a înregistrat propria sa versiune a piesei rap „Get Low” alături de starul american T-Pain
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
-
ieri, 22:27