Ce se întâmplă cu inima unui astronaut în spaţiu

Cercetătorii au descoperit că microgravitaţia deteriorează ţesuturile cardiace, ceea ce ar putea duce la noi reguli legate de sănătatea cardiovasculară a astronauţilor.

Urmărește
165 afișări
Imaginea articolului Ce se întâmplă cu inima unui astronaut în spaţiu

Ce se întâmplă cu inima unui astronaut în spaţiu

Un nou studiu întreprins de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, cu sprijinul NASA, arată că microgravitaţia afectează sever ţesuturile cardiace, scrie Science Alert, care citează Universe Today.

În cadrul unui experiment, 48 de mostre de ţesut cardiac bioinginerat uman au fost trimise pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) timp de 30 de zile, unde au suferit modificări care au dus la slăbirea capacităţii de contracţie şi la apariţia aritmiilor.

Descoperirea arată că este nevoie de măsuri în plus pentru protejarea sănătăţii cardiovasculare a astronauţilor în timpul misiunilor lungi.

Experimentul, coordonat de Deok-Ho Kim de la Universitatea Johns Hopkins, a folosit o platformă „heart-on-a-chip”, realizată din celule stem umane transformate în cardiomiocite (celule musculare cardiace).

Rezultatele au arătat că ţesuturile cardiace expuse la microgravitaţie îşi pierd din forţă şi îşi modifică ritmul normal, iar proteinele care permit contracţia (sarcomerele) devin mai scurte şi mai dezorganizate. În plus, mitocondriile, responsabile pentru producerea energiei, îşi schimbă forma şi funcţia.

Pe lângă deteriorările structurale, analiza genetică a arătat o creştere a genei asociate cu inflamaţia şi stresul oxidativ, un fenomen similar cu îmbătrânirea inimii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici