- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (12.07.2023, 07:32)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce sunt bolizii/ meteoriţii/ meteorii şi câţi se prăbuşesc zilnic pe Pământ
Un meteorit ar fi căzut în România marţi seara şi a pus în stare de alerta salvamontiştii din Hunedoara şi Gorj, iar zgomotul prăbuşirii sale s-ar fi auzit până în Bulgaria. Dar ce sunt meteoriţii? Acelaşi fenomen cosmic s-a petrecut în 2013, în Kamensk-Uralsky, Federaţia Rusă, dar a fost mult mai devastator, provocând rănirea a 1.491 de persoane şi avarierea a 7.200 clădiri.
Urmărește
1906 afișări
Wikipedia Commons
Mai înainte de a rezulta un meteorit, este nevoie de un asteroid.
Un asteroid este o planetă minoră, un obiect care nu este nici o planetă adevărată , nici o cometă, şi care orbitează în interiorul Sistemului Solar.
Sunt corpuri stâncoase, metalice sau îngheţate, fără atmosferă. Dimensiunile şi formele asteroizilor variază semnificativ, variind de la roci de 1 metru până la o planetă pitică de aproape 1000 km în diametru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Un meteorit este o bucată solidă de resturi de la un obiect, cum ar fi o cometă , un asteroid sau un meteoroid , care îşi are originea în spaţiul cosmic.
Obiectul supravieţuieşte trecerii sale prin atmosferă când se prăbuşeşte pe suprafaţa unei planete.
Când obiectul original intră în atmosferă, diverşi factori, cum ar fi frecarea, presiunea şi interacţiunile chimice cu gazele atmosferice, îl fac să se încălzească şi să radieze energie.
Apoi devine un meteor şi formează o minge de foc , cunoscută şi sub numele de stea căzătoare.
Meteoriţii variază foarte mult ca mărime, ce poate cauza cratere.
Meteoriţii care sunt recuperaţi după ce au fost observaţi în timp ce tranzitează atmosfera şi impactează Pământul se numesc căderi de meteoriţi .
Meteoriţii au fost împărţiţi în mod tradiţional în trei mari categorii: meteoriţi din piatră care sunt roci, compuse în principal din minerale silicate ; meteoriţi de fier care sunt în mare parte compuşi din feronic ; şi meteoriţi pietroşi - metalici care conţin cantităţi mari atât de fier, cât şi rocă.
„Meteoriţii” mai mici de ~1 mm în diametru sunt clasificaţi ca micrometeoriţii şi diferă de meteoriţi prin faptul că de obicei se topesc complet în atmosferă şi cad pe Pământ sub formă de picături aprinse.
Un bolid ar fi căzut în România marţi seara şi a pus în stare de alerta salvamontiştii din Hunedoara şi Gorj, iar zgomotul prăbuşirii sale s-ar fi auzit până în Bulgaria.
Acelaşi fenomen cosmic s-a petrecut în 2013, în Kamensk-Uralsky, Federaţia Rusă, dar a fost mult mai devastator, provocând rănirea a 1.491 de persoane şi avarierea a 7.200 clădiri.
Un bolid este un meteor excepţional de strălucitor , dar termenul este supus mai multor definiţii, în funcţie de context. Se poate referi la orice corp mare care formează crater sau la unul care explodează în atmosferă.
Poate fi un sinonim pentru o minge de foc.
Un meteorid este un mic corp stâncos sau metalic din spaţiul cosmic, care se distinge ca obiecte semnificativ mai mic decât asteroizii, cu dimensiuni variind de la boabe la obiecte de până la un metru lăţime.
Obiectele mai mici decât meteoroizii sunt clasificate ca micrometeoroizi sau praf spaţial.
Cele mai multe sunt fragmente de la comete sau asteroizi, în timp ce altele sunt resturi de impact de coliziune ejectat din corpuri precum Luna sau Marte.
Micrometeoriţii sunt un tip de meteoroid minuscu: o particulă mică de rocă în spaţiu, cântărind de obicei mai puţin de un gram. Un micrometeorit supravieţuieşte trecerii prin atmosfera Pământului şi ajunge la suprafaţa acestuia.
Experţii estimează că între 10 şi 50 de meteoriţi cad în fiecare zi pe Pământ, potrivit Societăţii Americane de Meteor, dar nu este atât de uşor să fie depistaţi.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe