Cea mai strălucitoare galaxie observată vreodată, denumită în onoarea fotbalistului Cristiano Ronaldo

Cea mai strălucitoare galaxie observată vreodată în Univers a primit numele "CR7", în onoarea fotbalistului portughez Cristiano Ronaldo, au anunţat, miercuri, astronomii de la Observatorul European Austral (ESO), pe site-ul acestei instituţii, informează huffingtonpost.fr.

Urmărește
490 afișări
Imaginea articolului Cea mai strălucitoare galaxie observată vreodată, denumită în onoarea fotbalistului Cristiano Ronaldo

Cea mai strălucitoare galaxie observată vreodată, denumită în onoarea fotbalistului Cristiano Ronaldo (imagine AFP/Mediafax FOTO)

"Astronomii au identificat cea mai strălucitoare galaxie din Universul tânăr şi dovezi solide care atestă existenţa primei generaţii de stele în mijlocul ei. Este de trei ori mai strălucitoare decât galaxia care deţinea acest titlu până acum", se afirmă pe site-ul oficial al ESO.

Noua galaxie se va numi "CR7" - un omagiu adus lui Cristiano Ronaldo de oamenii de ştiinţă pasionaţi de fotbal.

De altfel, ESO recunoaşte faptul că "această denumire îl evocă pe marele fotbalist portughez" şi că studiul a fost coordonat de David Sobral, de la Institutul de Astrofizică şi Ştiinţe ale Spaţiului din cadrul Universităţii din Lisabona.

ESO a subliniat, de asemenea, pe site-ul său faptul că numele "CR7" are şi o anumită conotaţie ştiinţifică: "CR7 reprezintă şi o formă prescurtată de la COSMOS Redshift 7, care se referă în acelaşi timp la locul pe care îl ocupă această galaxie pe scara timpului cosmic şi la vârsta ei".

"A1689-zD1, una dintre cele mai vârstnice galaxii observate vreodată este, de exemplu, caracterizată printr-un redshift (deplasare spre roşu) de 7,5", au explicat cercetătorii de la Observatorul European Austral.

Descoperirea galaxiei CR7 a confirmat ipoteza potrivit căreia primele stele (denumite "stele de populaţia III") provenind din Big Bang "au fost nevoite să se constituie doar pe baza elementelor anterioare lor: hidrogen, heliu şi câteva urme de litiu".

"Acele stele de populaţia III ar fi fost uriaşe - de câteva sute sau chiar de mii de ori mai mari decât Soarele -, fierbinţi şi tranzitorii - explodând în supernove după doar două milioane de ani", precizează comunicatul publicat pe site-ul ESO.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici