- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (10.12.2013, 15:54)
- Florin Badescu
Cel mai rece punct de pe Terra, identificat cu ajutorul unui satelit, în Antarctica
Cel mai rece punct de pe Terra a fost identificat cu ajutorul unui satelit de monitorizare atmosferică în Antarctica, unde a fost înregistrată temperatura de minus 93,2 grade Celsius.
Urmărește
18478 afișări
Cel mai rece punct de pe Terra, identificat cu ajutorul unui satelit, în Antarctica (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)
Locul se află în mijlocul Antarcticii, iar acest record de temperatură negativă a fost înregistrat pe 10 august, informează bbc.co.uk.
Oamenii de ştiinţă au dezvăluit, totodată, că este vorba de o valoare preliminară. Ei analizează în aceste zile datele transmise de mai mulţi senzori de temperatură şi este foarte posibil ca acel record negativ să fie şi mai mare, cu aproximativ un grad Celsius.
Precedentul record negativ de temperatură a fost de minus 89,2 grade Celsius şi a fost măsurat tot în Antarctica. Acel record a fost măsurat la baza rusească Vostok, pe 21 iulie 1983.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Valoarea de minus 89,2 grade Celsius se referă la temperatura aerului, măsurată la câţiva metri deasupra suprafeţei îngheţate din Antarctica, în timp ce valoarea transmisă de senzorii din sateliţi se referă la temperatura măsurată la suprafaţa gheţurilor. Oamenii de ştiinţă sunt siguri că temperatura corespondentă din aer va depăşi cu siguranţă precedentul record înregistrat la Vostok.
"Aceste temperaturi foarte joase sunt dificil de imaginat", a declarat Ted Scambos, de la US National Snow and Ice Data Center din Boulder, Colorado. "Noua temperatură record este cu 50 de grade mai scăzută decât valorile înregistrate în Alaska şi în Siberia şi cu 30 de grade mai scăzute decât vârful negativ de temperatură din Groenlanda", a adăugat acelaşi cercetător american.
"Această valoare record face ca temperaturile înregistrate în anumite zone din America de Nord în prezent să pară foarte blânde, prin comparaţie".
Ted Scambos a făcut aceste declaraţii la San Francisco, cu ocazia reuniunii de toamnă organizate de American Geophysical Union (AGU), cea mai mare întrunire anuală a specialiştilor în ştiinţe ale Pământului.
Cercetătorul american şi colegii săi au examinat înregistrările cu date ştiinţifice transmise de o serie de sateliţi polari în ultimii 30 de ani.
Oamenii de ştiinţă au remarcat faptul că cele mai scăzute temperaturi din Antarctica sunt înregistrate în lunile reci de iarnă, la altitudini mari, unde aerul extrem de uscat şi de curat permite căldurii să fie difuzată foarte eficient în spaţiu.
Valoarea de minus 93,2 grade Celsius a fost înregistrată într-un punct ale cărui coordonate sunt 81,8 grade latitudine sudică şi 59,3 grade longitudine estică, la o altitudine de circa 3.900 de metri.
Unul dintre instrumentele folosite în acest studiu este Thermal Infrared Sensor, aflat la bordul satelitului Landsat-8, lansat de curând.
Prin comparaţie, cel mai cald punct de pe Terra - identificat tot cu ajutorul unor senzori din sateliţi - este situat în deşertul Dasht-e Lut din sud-estul Iranului, unde a fost înregistrată temperatura de plus 70,7 grade Celsius, în anul 2005.
Specialiştii consideră că cel mai rece punct din Sistemul Solar se află cel mai probabil pe fundul unui crater întunecat de pe un corp ceresc care nu deţine o atmosferă consistentă. Oamenii de ştiinţă au înregistrat pe Lună o temperatură de minus 238 de grade Celsius.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe