- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (01.10.2009, 18:33)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cele mai vechi fosile de hominid oferă noi detalii despre originile omului
Cele mai vechi fosile de hominid, datând din urmă cu 4,4 milioane de ani şi analizate de oamenii de ştiinţă încă de la descoperirea lor, în Etiopia, în 1994, oferă noi detalii despre originile şi evoluţia omului modern, potrivit unui studiu publicat în revista Science.
Urmărește
646 afișări
Reconstituirea lui Lucy, după scheletul descoperit în 1974 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Acest specimen, botezat de comunitatea ştiinţifică Ardipithecus ramidus, prezintă caracteristici biologice datând din prima etapă a evoluţiei umane, nemaiîntâlnite înainte la alte fosile, au explicat paleoantropologii şi geologii care au realizat acest studiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Preşedintele Coreei de Sud a decretat legea marţială. 190 de parlamentari au votat pentru anularea măsurii/ Proteste de amploare în fața Parlamentului din Coreea de Sud
-
Ciolacu, după întâlnirea cu Lasconi: drumul european al ţării noastre trebuie să continue doar apărând mult mai hotărât valorile tradiţionale
-
FRF contestă la TAS decizia UEFA după meciul România – Kosovo
-
Cătălin Predoiu, întâlnire cu ambasadoarea SUA pentru ultimele măsuri în privinţa Visa Waiver
Fosilele aparţin unei femele, numită "Ardi", şi reprezintă cel mai vechi schelet cunoscut până în prezent din familia primatelor, în care au fost incluse Homo Sapiens şi speciile strâns înrudite cu omul, precum cimpanzeii.
Descoperirea scheletului lui Ardi a oferit noi informaţii despre modul în care hominizii, care înglobează oamenii şi familia marilor primate - precum cimpanzeii, gorilele şi urangutanii -, ar fi putut să evolueze dintr-un strămoş comun, a explicat Giday WoldeGabriel, de la Los Alamos National Laboratory din New Mexico, specialistul care a efectuat studiile de datare geologică a sitului în care a fost descoperit scheletul.
Până la descoperirea lui Ardi, o femelă cu o înălţime de 1,20 metri şi o greutate de 50 de kilograme, cel mai vechi "jalon" cunoscut, important în evoluţia omului, era un "om-maimuţă" biped, cu un creier de dimensiuni reduse, care a trăit în urmă cu 4-1 milioane de ani înaintea erei noastre.
"Lucy", fosila unui exemplar din această specie, numită Australopitec, datând din urmă cu 3,2 milioane de ani, a fost descoperită în 1974, tot în Etiopia, la o distanţă de 72 de kilometri de locul în care specialiştii au descoperit scheletul lui Ardi, 20 de ani mai târziu.
Ardi era mai primitivă decât Lucy, au indicat analizele comparative ale scheletului ei şi ale celorlalte resturi fosilizate de Ardipithecus.
După descoperirea lui Lucy, paleoantropologii au sperat - pe măsură ce descopereau fosile de hominizi mai vechi - că vor găsi un strămoş comun al omului şi al cimpanzeului sau un specimen a cărui anatomie ar fi asemănătoare. Această ipoteză se baza pe numeroasele similarităţi genetice dintre oameni şi cimpanzei.
Însă scheletul lui Ardi nu a confirmat această aşteptare a cercetătorilor, a explicat Tim White, profesor la Centrul de cercetare a evoluţiei umane de la Universitatea Berkeley din California, principalul autor al studiului.
"Ardi ne apropie mai mult ca niciodată de strămoşul comun al omului şi al maimuţelor, ne permite să îi imaginăm trăsăturile.
Această creatură - Ardi - reprezintă, de fapt, un mozaic interesant, nefiind nici cimpanzeu, nici om", a explicat cercetătorul american.
Citește pe alephnews.ro: Dacă s-ar repeta turul 1, ai vota cu unul dintre cei doi calificați, Lasconi sau Georgescu? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
7 partide intră în Parlament: PSD, AUR, PNL, USR, SOS, POT și UDMR. Care sunt scenariile unor posibile alianțe după alegeri
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce a apărut pe Wikipedia după ce religia lui Călin Georgescu a fost dezbătută la greu. S-a pus piciorul în prag și
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe