- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (29.07.2014, 15:24)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Centrul pesimismului", identificat de cercetători
Cercetătorii britanici au reuşit să identifice "centrul pesimismului", descoperire care poate sta la baza conceperii unor noi tratamente contra depresiei, potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, citat de bbc.co.uk.
Urmărește
754 afișări
"Centrul pesimismului", identificat de cercetători (Imagine: Publimedia/Shutterstock)
Cercetătorii de la University College din Londra, autorii acestui studiu, spun că o regiune din creier, mai mică decât o boabă de mazăre, numită habenula, este responsabilă cu declanşarea sentimentului instinctiv că un lucru rău este pe cale să se întâmple.
Habenula joacă un rol cheie în modul în care oamenii prevăd, învaţă şi răspund la experienţe negative.
Autorii acestui studiu analizează în prezent dacă hiperactivitatea înregistrată în această zonă este responsabilă pentru pesimismul care caracterizează depresia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
-
Finlanda crede că o navă din flota fantomă a Rusiei a tăiat cablul submarin din Marea Baltică
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
Studiile realizate pe animale au arătat că habenula se activează în momentul în care subiecţii se aşteaptă sau trec prin experienţe negative. Dar, în cazul oamenilor, această mică structură - cu un diametru mai mic de 3 milimetri - s-a dovedit a fi dificil de scanat.
După ce au inventat o tehnică de scanare a acestei zone, autorii noului studiu au analizat creierele a 23 de voluntari, cărora li s-au arătat mai multe imagini abstracte. Câteva secunde mai târziu, imaginile au fost asociate fie cu o pedeapsă (electroşocuri dureroase), fie cu o recompensă (bani), fie cu reacţii neutre.
În cazul unora dintre imagini, urmau numai pedepse sau numai recompense, în timp ce în cazul altora acestea au variat - oamenii neştiind dacă să se aştepte sau nu la durere.
În momentul în care voluntarii vedeau imaginile asociate doar cu pedeapsa, habenula se activa. Cu cât certitudinea în privinţa consecinţelor era mai mare, cu atât activitatea în această zonă era mai intensă.
Cercetătorii spun că habenula este implicată în procesul prin care oamenii învaţă când este mai bine să evite anumite situaţii şi poate de asemenea semnala dacă este posibil să aibă loc un eveniment negativ.
Profesorul Jonathan Roiser, unul dintre coordonatorii studiului, spune că habenula este hiperactivă în cazul depresiei, potrivit rezultatelor studiilor făcute pe animale.
De asemenea, într-un studiu pe subiecţi umani, s-a dovedit că o stimulare puternică a zonei (prin electroşocuri) poate reduce simptomele depresiei.
Dacă habenula este implicată în depresie, acest lucru poate explica motivul pentru care pacienţii arată o sensibilitate mai mare la pedepse şi răspund mai puţin la recompense.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe