- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- CLUJ-NAPOCA, (14.04.2016, 20:28)
- , Vasile Măgrădean
Cercetări pentru generarea unui cortex cerebral uman în laborator, derulate de un neurobiolog român - FOTO
Un neurobiolog român, Sergiu Paşca, derulează la Universitatea Stanford (SUA) cercetări pentru generarea unui cortex cerebral uman în laborator, cu scopul de a identifica procesele patologice care stau la baza unor tulburări psihice, precum autismul şi schizofrenia.
Urmărește
1696 afișări
Cercetări pentru generarea unui cortex cerebral uman în laborator, derulate de un neurobiolog român
Sergiu Paşca a declarat, joi, la Cluj-Napoca, în cadrul unei prelegeri susţinute în Aula Magna a Universităţii "Babeş-Bolyai” (UBB), că ceea ce lipseşte cercetătorilor sunt informaţiile despre celule şi circuitele care stau în spatele bolilor psihiatrice, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Suntem interesaţi de dezvoltarea creierului cu aplicaţii pentru bolile asociate. Cercetările din laboratorul pe care îl conduc la Universitatea Stanford investighează generarea şi dezvoltarea cortexului cerebral uman cu scopul de a identifica procesele patologice care stau la baza unor tulburări psihice, precum autismul şi schizofrenia. Am folosit celule stem induse pentru a descrie caracteristicile neuronilor de la pacienţi cu autism. De asemenea, am dezvoltat un model experimental care permite pentru prima dată studierea formării cortexului cerebral uman în condiţii de cultură. Ce ne lipseşte în prezent sunt informaţiile despre celule şi circuitele care stau în spatele bolilor psihiatrice. Metodele pe care le-am folosit pentru a studia bolile creierului sunt primitive, nu avem acces direct la creier. Ne lipseşte posibilitatea de a atinge celulele respective, de a studia exact cum neuronii interacţionează în contextul patologiei”, a spus Paşca.
Potrivit acestuia, o metodă folosită pentru depistarea cauzelor care duc la apariţia bolilor psihiatrice este de a recrea în laborator o bucăţică de creier uman, de cortex, pentru a-l studia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Preşedintele destituit al Coreei de Sud participă la audierea privind prelungirea detenţiei
-
Revoluţie totală în lumea vacanţelor. Un antreprenor român care a clădit de la zero o afacere în turism anunţă o schimbare radicală în modul oamenilor de a călători. Cum vor arăta concediile viitorului
-
Când vor fi gata unele dintre cele mai aşteptate drumuri din ţară care ar rezolva problema aglomeraţiei de pe Valea Prahovei. De când putem circula pe centura de la Comarnic şi Braşov-Azuga care sunt promise încă din 2015? Lucrurile se mişcă rapid
"Celulele stem pe care le folosim au o proprietate extraordinară, pot fi ghidate în laborator să se transforme în orice celulă a ţesutului uman. Şi pentru că studiem o boală psihiatrică, suntem interesaţi în a genera neuroni de la pacienţi. Cercetările sunt la început şi vom vedea peste câţiva ani unde vom ajunge. Noi nu creăm minţi în laborator, ci încercăm înţelegerea proceselor care stau la baza bolilor din spectrul autist”, a explicat cercetătorul.
Sergiu Paşca a absolvit în 2007 Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, iar din 2009 până în prezent îşi desfăşoară activitatea la Departamentul de Psihiatrie şi Ştiinţe Comportamentale din cadrul Universităţii Stanford (SUA).
Înainte de plecarea în SUA, acesta a predat seminarii de neuroştiinţe la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei de la UBB. Cercetările sale recente sunt publicate în reviste cum ar fi Nature Medicine, Nature Neuroscience, Nature Biotechnology, Nature Methods, Annual Review of Neuroscience.
Pentru cercetările sale în domeniul neurobiologiei, Paşca a primit mai multe premii internaţionale de prestigiu.
Citeşte şi: Cercetătorii au descoperit zona exactă din creier unde începe să se dezvolte Alzheimerul
Citeşte şi: Copilul fără creier uimeşte medicii la doi ani de la naştere: "Medicii nu i-au dat nicio şansă" - FOTO
Citește pe alephnews.ro: Guvernul Israelului a votat încetarea focului în Gaza. Cel mai tânăr ostatic împlinește 2 ani
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Premierul Thailandei declară că a fost ținta unei escrocherii cu A.I.: „Am auzit clar vocea liderului țării”
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Cine este „Raisa”, femeia de pe TikTok care îl promovează intens pe Călin Georgescu: „Președintele României și comandantul meu suprem”
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:07
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1060. Rusia atacă o instalaţie de infrastructură în Zaporojie / Patru persoane ucise în urma unui atac rusesc asupra Kievului / Incendiu la un depozit de petrol din regiunea Tula, Rusia, după un atac cu drone / Aproape 89.000 de soldaţi ruşi confirmaţi morţi în Ucraina, relevă o investigaţie media
-
astăzi, 13:06
Preşedintele destituit al Coreei de Sud participă la audierea privind prelungirea detenţiei