- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- ROMA, (31.12.2012, 12:46)
- Alina Dan - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cercetătoarea Rita Levi Montalcini, laureată cu Nobel pentru medicină, a murit la 103 ani
Italianca Rita Levi Montalcini, laureată, în 1986, a premiului Nobel pentru medicină şi aleasă senator italian pe viaţă, a decedat duminică, la vârsta de 103 ani, a anunţat familia acesteia.
Urmărește
677 afișări
Cercetătoarea Rita Levi Montalcini, laureată cu Nobel pentru medicină, a murit la 103 ani
Rita era prima persoană premiată cu Nobel care a depăşit vârsta de 100 de ani. Ea a fost recompensată cu înalta distincţie în 1986, alături de americanul Stanley Cohen, pentru descoperirea factorului de creştere nervoasă (NGF), o proteină care stimulează dezvoltarea celulară prin stimularea ţesuturilor nervoase apropiate acestora.
Descoperirile făcute de aceasta în domeniul medical au favorizat dezvoltarea tratamentului leziunilor nervilor spinali şi a dus la o mai bună înţelegere a afecţiunilor cardiace, a Alzheimerului şi a altor afecţiuni precum demenţa sau autismul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un avion sud-coreean cu 181 de persoane la bord s-a prăbușit la aterizare în sud-vestul Coreei de Sud, spun oficialii. Cel puțin 167 de oameni au murit. Bilanțul e în creștere
-
Alegeri prezidenţiale în Croaţia
-
Piloţii avionului prăbuşit în Coreea de Sud au emis un semnal de alarmă
-
Ministrul de Externe al Germaniei avertizează despre “flota fantomă” a Rusiei şi necesitatea sancţiunilor
Montalcini s-a năcut în 1909 într-o familie de evrei din Torino. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când Torino a fost bombardat de forţele aliate, Rita a fost forţată să se retragă la ţară, unde a pus bazele unui mic laborator. După ce Germania a invadat Italia, ea a plecat la Florenţa, unde a trăit ascunsă o bună perioadă de timp. Mai târziu, a lucrat ca medic într-o tabără pentru refugiaţi.
După război, Rita s-a mutat în St. Louis, Statele Unite, şi a lucrat la Universitatea Washington, unde a şi făcut descoperirile care i-au adus Nobelul.
Mai târziu, a pus bazele unui centru de cercetare şi la Roma, iar în 1975 a devenit prima femeie care a devenit membru cu drepturi depline a Academiei de Ştiinţe Pontificale de la Vatican. A fost deţinătoare a numeroase premii şi medalii pentru contribuţia sa în dezvoltarea ştiinţifică medicală.
Premierul italian Mario Monti aprecia într-o declaraţie de presă că acordarea premiului Nobel Ritei Levi Montalcini este o onoare pentru Italia şi i-a încurajat pe italieni să urmeze exemplul ilustei cercetătoare.
Citește pe alephnews.ro: CNN: Putin își cere scuze pentru „tragicul” accident al Azerbaidjan Airlines „fără a-și recunoaște responsabilitatea”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Magnus Carlsen, numărul 1 mondial, părăsește Campionatul Mondial de Șah Rapid din cauza blugilor: „Devenise o chestie de principiu”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Ce pensie va avea de la 1 ianuarie un pensionar român, dacă acum primește 3.000 de lei pe lună
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:35
-
astăzi, 10:08
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1040. Rolul Germaniei în menţinerea păcii în Ucraina depinde de aprobarea Rusiei, spune Merz / Dronele ucrainene domină operaţiunile armatei în 2024, raportează ministrul apărării / Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal