- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (29.09.2015, 19:21)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cercetătorii britanici au început un test cu celule suşă, pentru un potenţial leac împotriva orbirii
Cercetătorii britanici au început cu bine un experiment cu celule suşă, considerat inovator, cu speranţa de a dezvolta ulterior un tratament eficient împotriva unei boli care cauzează orbire, informează Reuters.
Urmărește
449 afișări
Cercetătorii britanici au început un test cu celule suşă, pentru un potenţial leac împotriva orbirii (Foto: Shutterstock / Mediafax Foto)
Primul pacient a fost deja tratat în Marea Britanie, în cadrul unui experiment considerat revoluţionar, dezvoltat în colaborare cu grupul Pfizer şi derivat din celule suşă embrionare, creat pentru pacienţii diagnosticaţi cu o boală care cauzează orbire.
Specialiştii de la Spitalul de Oftalmologie Moorfields din Londra au spus că operaţia, considerată un succes medical, a fost prima dintr-o serie de 10 intervenţii programate pentru un grup de pacienţi diagnosticaţi cu o afecţiune denumită "degenerescenţă maculară umedă cauzată de vârstă" (AMD).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Experimentul va testa siguranţa şi eficienţa transplantului unui tip special de celule oculare - "epiteliu pigmentar retinian" - ce au fost obţinute pe baza unor celule suşă embrionare.
Celulele suşă sunt celulele primordiale din organism, sursa tuturor tipurilor de celule din corp. Cercetătorii care sprijină folosirea celulelor suşă embrionare spun că acestea au potenţialul de a transforma medicina, oferind tratamente eficiente împotriva orbirii, diabetului juvenil şi rănilor severe. Criticii acestei metode se declară împotriva ei, întrucât acele celule suşă sunt recoltate din embrioni umani.
În cadrul noului test din Marea Britanie, medicii chirurgi vor insera în spatele retinei un plasture special conceput, ce conţine celule crescute în laborator, care vor înlocui celulele moarte din partea din spate a ochiului bolnav.
Prima operaţie a fost realizată cu succes pe un pacient cu AMD, luna trecută, au precizat, marţi, reprezentanţii Spitalului de Oftalmologie Moorfields din Londra. "Nu au apărut complicaţii până acum", au dezvăluit ei, într-un comunicat de presă.
"Pacientul a dorit să îşi păstreze anonimatul, iar medicii speră să afle rezultatul final al operaţiei, în ceea ce priveşte recuperarea vederii, până la începutul lunii decembrie", precizează acelaşi comunicat.
Degenerescenţa maculară se face vinovată de aproape 50% din cazurile de orbire sau diminuare a acuităţii vizuale pe plan mondial. De obicei, boala afectează persoanele în vârstă de peste 50 de ani şi apare în două forme - umedă şi uscată. Degenerescenţa maculară umedă, care are o frecvenţă de apariţie mai mică decât degenerescenţa maculară uscată, este cauzată în general de o anomalie a capilarelor sangvine care dezvoltă scurgeri de sânge sau fluide într-o regiune din centrul retinei.
Experimentul face parte dintr-un proiect mai larg - The London Project to Cure Blindness -, care reprezintă un parteneriat între Spitalul de Oftalmologie Moorfields, Institutul de Oftalmologie din cadrul University College London (UCL) şi National Institute for Health Research din Marea Britanie. Grupul farmaceutic american Pfizer s-a alăturat acestui proiect în 2009.
Citeşte şi: Metodă revoluţionară în tratarea diabetului: Clonarea, folosită pentru a produce celule suşă umane
Citeşte şi: Metodă de clonare a unor celule suşă prelevate de la oameni adulţi, utilizată în scopuri terapeutice
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe