- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (04.04.2013, 23:37)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cercetătorii români au făcut primele transplanturi de telocitele la animale
Cercetătorii români au făcut primele transplanturi de telocitele, la trei ani de la descoperirea acestora, operaţia fiind realizată pe animale de laborator cărora medicii le-au provocat mai întâi un infarct.
Urmărește
936 afișări
Cercetătorii români au făcut primele transplanturi de telocitele la animale
Potrivit medicilor, aceasta este doar o primă etapă dintr-o cercetare pe termen lung care poate duce către un rezultat mult aşteptat, respectiv refacerea muşchiul inimii afectat de infarct, scopul final fiind aplicarea acestei terapii celulare în viitor şi la oameni.
Cercetarea de la Institutul "Victor Babeş" a fost făcută pe un lot de şobolani. După ce le-a fost provocat chirurgical un infarct, fiecăruia i-a fost injectată o suspensie de telocite direct în inimă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
Academicianul Laurenţiu M. Popescu, cel care a descoperit telocitelor, a spus că, după ce le-a injectat, a urmărit evoluţia.
"Se injectează un milion de telocite luate din cultură artificală în zona periferică de infarct, o linguriţă de ceai are cinci mililitri, noi am injectat cam 0,5 - 1 mililitru. Mai apoi s-a observat la microscop că aceste celule cu prelungiri extrem de lungi, asemănătoare neuronilor, la anumite intervale de timp sunt prezente în zona bolnavă din inimă", a precizat academicianul.
Cătălin Manole, cercetător la Institutul "Victor Babeş", a spus că este o primă etapă care le dă speranţe cercetătorilor români că aceste celule nu migrează în organism şi pot ajuta la refacerea structurilor celulare.
"Aşa că, în următoarea etapă, cercetătorii vor să demonstreze că telocitele administrate împreună cu celulele stem pot ameliora funcţia şi dimensiunea zonei cardiace afectate. Telocitele se găsesc în mod normal în organism în inimă, tubul digestiv, plămân, uter, trompa uterină, pancreas, glanda mamară şi placentă", a precizat Cătălin Manole.
Medicul a mai spus că este pentru prima dată când potenţialul imens al telocitelor de a regenera ţesuturi bolnave a fost dovedit experimental în România, la trei ani de la descoperire.
"Realist vorbind, mai avem de aşteptat ani buni până când telocitele vor vindeca oameni. În viitor, în afară de refacerea inimilor bolnave, telocitele ar putea fi folosite în atenuarea bolilor de piele, precum şi în refacerea după un accident vascular cerebral", a explicat medicul.
Detalii despre acestă intervenţie au fost prezentate joi, în prima zi a Congresului Internaţional care are ca temă Regenerarea Organelor, care reuneşte cea de-a şasea conferinţă a Asociaţiei Internaţionale de Neurorestauratologie şi cea de-a zecea conferinţă a Colegiului Global de Neuroprotecţie şi Neuroregenerare.
Congresul are loc în Bucureşti, fiind organizat de Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:15
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:54
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112