- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- NEW YORK, (09.01.2010, 11:30)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cinci motive suplimentare pentru a renunţa la fumat
Medicii americani au alcătuit o listă ce conţine cinci motive suplimentare pentru a-i ajuta pe fumători să renunţe la acest obicei dăunător pentru sănătate, informează ivillage.com.
Urmărește
908 afișări
Cinci motive suplimentare pentru a renunţa la fumat (Imagine: Mediafax Foto)
Aproximativ 70% dintre fumători doresc să se lase de fumat, potrivit American Cancer Society, însă mulţi dintre ei au nevoie uneori de o mică motivaţie suplimentară.
Fumatul reprezintă cea mai frecventă cauză a deceselor premature. Renunţarea la fumat scade pe termen lung riscul de a suferi de cancer pulmonar, infarct şi atac cerebral. Există însă şi câteva beneficii importante şi imediate: la doar 20 de minute după ce un fumător renunţă la fumat, se constată o scădere a pulsului şi a tensiunii lui arteriale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Pe lista celor cinci motive suplimentare pentru a-i ajuta pe fumători să renunţe la fumat medicii americani au trecut următoarele observaţii:
De dragul animalelor - Dacă nu vreţi să renunţaţi la fumat pentru propria sănătate, atunci ar fi bine să o faceţi pentru sănătatea animalelor de companie. Studiile precedente au relevat faptul că fumatul pasiv sporeşte considerabil riscul acestora de a se îmbolnăvi de diverse tipuri de cancer şi de a contracta o serie de maladii respiratorii. Când pisica dumneavoastră va începe să îşi facă toaleta zilnică, ar fi bine să vă gândiţi la toţi acei agenţi carcinogeni pe care ea îi linge în timp ce-şi aranjează blana. Dacă sunteţi stăpânul unui câine, ar fi indicat să aflaţi că animalul dumneavoastră inspiră agenţii carcinogeni pe care dumneavoastră îi expiraţi, riscând astfel să se îmbolnăvească de cancer nazal sau pulmonar. Într-un sondaj organizat recent în SUA, peste 28% dintre fumătorii care sunt stăpâni de animale au declarat că intenţionează să renunţe la acest viciu, după ce au aflat că fumatul pasiv dăunează grav sănătăţii animalelor lor de companie.
De dragul banilor - Dacă vă lipseşte motivaţia, gândiţi-vă la banii pe care aţi putea să-i câştigaţi astfel. La fel ca în cazul stimulentelor financiare asociate cu succesul curelor de slăbire pe care le ţin persoanele supraponderale, fumătorii cărora le-au fost oferiţi bani pentru a se lăsa de fumat au mai multe şanse de a redeveni nefumători, potrivit unui studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania. După un an de la acest studiu, 15% dintre participanţi aveau în continuare statutul de "foşti fumători", comparativ cu doar 5% dintre participanţii din al doilea grup de studiu, care nu au primit aceste stimulente financiare. Potrivit datelor statistice generale, doar 4% dintre fumători reuşesc să se lase definitiv de fumat, indiferent de anul în care au fost culese datele. Medicii îi încurajează pe fumătorii care doresc să renunţe la ţigarete să înceapă un fel de "concurs cu plată", sub forma unui pariu, la care să participe prietenii, rudele sau colegii de muncă.
Pentru a rămâne "mereu tânăr" - Fumatul nu doar scurtează speranţa medie de viaţă, ci şi provoacă adevărate "dezastre" la nivelul tenului, cauzând apariţia unor riduri de profunzime care îi fac pe fumători să pară mai în vârstă decât sunt în realitate. În plus, specialiştii în domeniu avertizează asupra faptului că nivelul de calitate a vieţii cunoaşte, de-a lungul anilor, o scădere semnificativă în cazul fumătorilor.
Pentru a curăţa aerul înconjurător - Există un motiv pentru care fumătorii se împrietenesc, de regulă, cu alţi fumători. Fumatul face ca hainele şi respiraţia dumneavoastră să capete un miros respingător. În plus, acest viciu contribuie la creşterea riscului de declanşare a maladiei Alzheimer. Nici persoanele nefumătoare care au prieteni fumători nu sunt mai în siguranţă. Expunerea la fumatul pasiv este asociată nu doar cu maladiile cardiace, cancerul pulmonar şi cu atacul cerebral, ci poate să crească totodată şi riscul de declanşare a demenţei cu 4%. Copiii sunt în special afectaţi de fumatul pasiv, iar concentraţia lor de monoxid de carbon din organism este similară cu cea a fumătorilor adulţi. Dacă unul dintre părinţi este fumător, atunci interzicerea fumatului în locuinţă reduce expunerea la fumatul pasiv, dar şi probabilitatea ca urmaşii săi să devină fumători.
Pentru a ţine la distanţă kilogramele suplimentare - Dacă apelaţi la ţigarete pentru a slăbi şi pentru a vă menţine suplu, ar trebui să regândiţi această strategie. Potrivit unui studiu finlandez, cercetătorii au aflat că persoanele care au fumat mult în adolescenţă - peste 10 ţigarete pe zi - aveau o circumferinţă a taliei mai mare la vârsta adultă, comparativ cu nefumătorii. În special fetele care fumează sunt mai predispuse decât nefumătorii să devină supraponderale pe măsură ce înaintează în vârstă. Deşi nu există o dovadă directă a corelaţiei dintre fumat şi obezitate, studiile recente au reuşit să demitizeze teoria bazată pe ideea "fumez pentru a mă menţine svelt", atât de populară, dar nu exclusivă, în rândul fetelor şi femeilor.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe