- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (18.12.2010, 15:21)
Colesterolul bun, benefic şi pentru creier
O concentraţie mai mare în organism de colesterol bun (lipoproteine cu densitate mare/ HDL) este benefică nu doar pentru sistemul cardiovascular, ci şi pentru creier, pe care îl protejează contra maladiei Alzheimer, informează cercetătorii americani, citaţi de Reuters.com.
Urmărește
138 afișări
Colesterolul bun, benefic şi pentru creier (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Savanţii din Statele Unite au ajuns la concluzia că persoanele de peste 65 de ani care prezintă în organism concentraţii mari de HDL beneficiază de o scădere cu 60% a riscului de a se îmbolnăvi de Alzheimer, comparativ cu persoanele de aceeaşi vârstă care au concentraţii scăzute de HDL în organism.
Potrivit acestui studiu, se pare că nu contează dacă voluntarii au ajuns să aibă în organism o concentraţie ridicată de HDL pe cale naturală sau prin administrarea unor medicamente - statine - concepute cu scopul de a creşte nivelul colesterolului bun din sânge.
Autorii studiului afirmă că descoperirea lor ar putea fi utilizată în viitor ca un mijloc de prevenire a declanşării maladiei Alzheimer, o boală degenerativă a creierului, în prezent incurabilă, care afectează peste 26 de milioane de persoane pe plan mondial.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Administraţia Trump va intensifica arestările imigranţilor în marile oraşe din SUA
-
Frigul extrem face ca inaugurarea lui Trump să se facă în interior, pentru prima dată în 40 de ani
-
Industria care poate să pună România pe hartă. Experţii spun că potenţialul „este imens”, dar facem greşeli de amatori
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.130 de persoane în vârstă de peste 65 de ani, de origine caucaziană, hispanică şi africană.
La începerea studiului, voluntarii nu sufereau de pierderi de memorie, iar pe durata studiului, cercetătorii americani au efectuat o serie de teste neuropsihologice pentru a diagnostica maladia Alzheimer.
În funcţie de concentraţia de HDL din sânge, voluntarii au fost împărţiţi în două grupuri: grupul voluntarilor cu concentraţie ridicată de HDL (peste 55 de unităţi) şi grupul voluntarilor cu concentraţie scăzută de HDL (sub 38 de unităţi).
Cercetătorii au căutat să identifice pacienţii expuşi celor mai mari riscuri de a se îmbolnăvi de Alzheimer, nu pe aceia care sufereau de demenţă vasculară.
Savanţii americani au efectuat măsurători ale nivelului total de colesterol, nivelului de HDL şi nivelului de grăsimi din sânge (trigliceride).
Voluntarii care prezentau în organism o concentraţie de HDL de peste 60 de unităţi sunt expuşi celor mai mici riscuri de a se îmbolnăvi de Alzheimer, afirmă reprezentanţii American Heart Association.
Potrivit medicilor americani, o concentraţie de 55 de unităţi de HDL în sânge poate fi obţinută relativ uşor, printr-o schimbare de dietă şi prin practicarea sistematică a exerciţiilor fizice. Anumite medicamente, precum niacina - o vitamină din complexul B3-, sunt capabile să crească concentraţia de HDL din organism cu până la 25%.
Studiul a fost coordonat de Christiane Reitz de la Taub Institute din New York, afiliat celebrei Universităţi Columbia, şi a fost publicat în revista medicală Archives of Neurology.
Citește pe alephnews.ro: Cercetătorii au descoperit că o substanță psihedelică poate trata dependența de alcool. DMT este o substanță cunoscută de secole
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce gadgeturi vor cumpăra milionarii în 2025? Printre aparate se numără și roboții care strâng totul de prin casă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
De nerecunoscut! Ce s-a ales de Anna Kournikova și cum a ajuns să arate trupul ei în 2025, la 22 de ani de la retragerea din tenis
CANCAN.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Cine este „Raisa”, femeia de pe TikTok care îl promovează intens pe Călin Georgescu: „Președintele României și comandantul meu suprem”
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe