Computerele se apropie de comportamentul uman. IBM a inventat un cip care imită creierul

IBM, gigantul american din domeniul informaticii, a anunţat că a pus la punct un cip revoluţionar care imită comportamentul creierului uman, permiţând computerelor să înveţe din experienţele trecute, să elaboreze ipoteze şi să formuleze concluzii pe baza rezultatelor obţinute.

Urmărește
994 afișări
Imaginea articolului Computerele se apropie de comportamentul uman. IBM a inventat un cip care imită creierul

Computerele se apropie de comportamentul uman. IBM a inventat un cip care imită creierul (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

"Este o nouă frontieră. Nimeni altcineva nu a făcut astfel de cercetări", a declarat Roger Kay, de la Endpoint Technologies Associates.

"Computerele «cognitive» construite cu aceste cipuri nu vor fi programate la fel ca PC-urile tradiţionale de astăzi. Aceste computere trebuie mai degrabă să înveţe din experienţele lor, să găsească corelaţii, să elaboreze ipoteze şi să îşi amintească, să formuleze concluzii pe baza rezultatelor, imitând astfel flexibilitatea creierului uman", se afirmă în comunicatul emis de IBM.

Ceea ce încearcă inginerii de la IBM să facă este să introducă în noul cip "acelaşi tip de flexibilitate pe care o are creierul atunci când trebuie să se adapteze", a declarat Anthony Movshon, profesor de ştiinţe neuronale la Universitatea New York.

"Într-un computer, conexiunile dintre diversele elemente ale unui circuit sunt fixe, iar programele sunt acelea care variază. În creierele noastre, conexiunile dintre diversele elemente şi circuite sunt modulabile", a explicat Movshon.

Două prototipuri pentru acest cip au fost deja fabricate şi sunt în curs de a fi testate, a precizat grupul american. Ambele au fost gravate cu fire metalice subţiri de 45 de nanometri, pe siliciu izolant (SOI) şi conţin echivalentul a 256 de neuroni (celule nervoase).

Obiectivul pe termen lung al grupului IBM este de a construi un complex de compuşi conţinând 10 miliarde de "neuroni", încă destul de departe de creierul uman, care conţine 100 de miliarde de neuroni. Scopul este de a obţine 100.000 de miliarde de sinapse într-un spaţiu mic, consumând un kilowatt de electricitate.

Computerele care vor utiliza aceste cipuri vor consuma o cantitate de energie considerabil mai mică şi vor fi mult mai compacte în comparaţie cu aparatele actuale.

Potrivit experţilor de la IBM, un computer "cognitiv" va fi capabil, de exemplu, să declanşeze o alarmă de tsunami, analizând datele furnizate de diverse tipuri de senzori marini, dar şi cele despre temperatură, presiune şi înălţimea valurilor. El va putea, totodată, să îi ajute pe distribuitori să îşi administreze stocurile de produse proaspete graţie unui simţ al "mirosului".

Pentru a doua fază a proiectului, denumit SyNAPSE, grupul IBM şi-a asigurat sprijinul mai multor universităţi prestigioase, precum Columbia, Cornell, Universitatea California din Los Angeles şi Universitatea Wisconsin. Proiectul beneficiază de o finanţare de 21 de milioane de dolari din partea DARPA, agenţia americană care finanţează proiectele din domeniul tehnologiei de vârf din cadrul Ministerului american al Apărării.

În ultimii ani, performanţele componentelor electronice se dublează la fiecare aproximativ 18 luni, însă această evoluţie pare să ajungă la un punct final, deoarece concentrarea extremă a tranzistorilor pe noile cipuri provoacă emanaţii termice ce sunt dificil de controlat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici