- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (07.06.2015, 14:47)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Concurs de roboţi pentru dezastre umanitare: DRC-Hub, fabricat în Coreea de Sud, a câştigat competiţia - VIDEO
Un robot cu formă umană construit de cercetătorii sud-coreeni a învins, sâmbătă, în finala unei competiţii organizate în Statele Unite, "concurenţi" din alte cinci ţări, care au fost creaţi cu scopul de a interveni eficient în cazul unor dezastre umanitare precum accidentul nuclear de la Fukushima.
Urmărește
535 afișări
Concurs de roboţi pentru dezastre umanitare: DRC-Hub, fabricat în Coreea de Sud, a câştigat competiţia - VIDEO (Captură video)
Potrivit site-ului fr.news.yahoo.com, echipa sud-coreeană KAIST şi robotul ei DRC-Hub au câştigat premiul I al acestui concurs, însoţit de un cec în valoare de 2 milioane de dolari. Doi roboţi americani, dezvoltaţi de IHMC Robotics şi Tartan Rescue, s-au clasat pe locul al doilea şi pe locul al treilea, fiind premiaţi cu cecuri de 1 milion de dolari, respectiv 500.000 de dolari.
Roboţi construiţi în şase ţări, inclusiv din Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud, au fost finaliştii acestui concurs organizat anual - ajuns la a treia ediţie - de Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), o agenţie a Departamentului Apărării al Statelor Unite care are rolul de a dezvolta noi tehnologii pentru forţele armate. Competiţia a avut loc sâmbătă, la Pomona, un oraş situat la est de Los Angeles.
"Armata americană are misiunea implicită de a fi în măsură să reacţioneze în urma unor dezastre umanitare. Pentru a face acest lucru, avem nevoie de instrumente care să ne permită să oferim un ajutor eficient", a precizat Brad Tousley, unul dintre directorii de la DARPA.
"În multe cazuri, am dori să trimitem roboţi în locuri în care este periculos pentru oameni să meargă", a subliniat el, citând cazul reactoarelor nucleare, dar şi zonele în care s-au produs seisme sau au izbucnit epidemii, precum aceea de Ebola.
Concursul, care a început vineri şi s-a încheiat sâmbătă, a reunit 24 de roboţi cu formă umană, însoţiţi de echipele de cercetători care i-au construit: 12 proveneau din Statele Unite, cinci din Japonia, trei din Coreea de Sud, doi din Germania, unul din Italia şi unul din Hong Kong.
În cele două zile de concurs, fiecare robot a trebuit să participe la o cursă cu obstacole care a inclus opt misiuni, inclusiv conducerea unui vehicul, deschiderea unei uşi, manevrarea unui rotor pentru a deschide o valvă, spargerea unui zid, traversarea unui teren acoperit cu deşeuri şi ucarea şi coborârea unor scări.
Probele pe care concurenţii au trebuit să le parcurgă au fost concepute de specialiştii de la DARPA care au avut în minte în special dezastrul produs la centrala nucleară Fukushima.
După un seism şi un tsunami devastator care s-au produs în Japonia pe 11 martie 2011, mai mulţi angajaţi ai centralei de la Fukushima au intrat în acea centrală nucleară, cufundată în întuneric, unde se aflau reactoarele, pentru a disipa manual hidrogenul acumulat. Ei au fost nevoiţi să se întoarcă la suprafaţă din cauza radiaţiilor şi, în zilele care au urmat, hidrogenul s-a acumulat, cauzând explozii care au deteriorat serios instalaţiile, au poluat mediul înconjurător şi au agravat drastic acea situaţie de criză.
"Dacă japonezii ar fi avut sisteme robotizate avansate la dispoziţia lor (...), acest lucru ar fi putut să împiedice o parte din pagubele provocate de exploziile de hidrogen", a explicat Brad Tousley.
Cei trei roboţi premiaţi au reuşit să parcurgă toate cele opt probe. Robotul DRC-Hub, supranumit "Hubo" (Humanoid roBOt) l-a depăşit cu şase minute pe robotul Running Man, construit de IHMC Robotics, şi cu 10 minute pe robotul Chimp (Cimpanzeu), dezvoltat de Tartan Rescue.
Hubo a intrat în faza de construcţie în 2012. Robotul sud-coreean are o greutate de 80 de kilograme şi o înălţime de 180 de centimetri.
Creatorii lui, care locuiesc în oraşul sud-coreean Daejon, afirmă că "particularitatea" acestui robot constă în faptul că "Hubo" are capacitatea de a trece din poziţie perfect verticală într-o poziţie aplecată şi ghemuită într-un interval de timp extrem de scurt.
Unii dintre roboţii participanţi la competiţie s-au descurcat mai puţin bine - unii s-au defectat, alţi au căzut şi nu au mai putut să se ridice.
Câţiva dintre finalişti au avut nevoie de cinci minute pentru a deschide o uşă, iar alţii nu au fost capabili să iasă dintr-un automobil.
Jaxon, robotul dezvoltat de o echipă de la Universitatea Tokyo din Japonia, s-a împiedicat şi s-a prăbuşit pe sol provocând un zgomot asurzitor: nu a reuşit să prindă un rotor pentru a deschide o valvă şi a fost evacuat pe o targă.
Citește pe alephnews.ro: Guvernul PSD-PNL publică scrisoarea Ucrainei despre interzicerea lui George Simion în țară. Ce spune liderul AUR
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea românului care a creat lanţul de restaurante care se luptă cu giganţii KFC şi McDonald’s şi vrea să îşi demonstreze talentul chiar acasă la competitori, în SUA: „Primii ani din viaţă mi i-am petrecut printre tarabele din bazarul din Suceava, unde am cunoscut antreprenoriatul la firul ierbii. Din păcate, şcolile de azi nu pregătesc tinerii pentru antreprenoriat”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie 😢
CANCAN.RO
Prognoza Accuweather actualizată iarnă 2024/2025: Când ninge în București – în decembrie, ianuarie și februarie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 09:49
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 998. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei / Rusia produce drone termobarice, cu efecte devastatoare asupra civililor
-
astăzi, 09:48
Ceasul dat căpitanului care a salvat 700 de pasageri de pe Titanic, vândut cu 1,56 milioane de lire