Consumul a două pahare de alcool pe zi, eficient împotriva obezităţii

Femeile care consumă două pahare de vin, bere sau tărie în fiecare zi sunt mai puţin expuse riscului de îngrăşare comparativ cu femeile care nu consumă deloc alcool, potrivit unui studiu american publicat în Archives of Internal Medicine.

Urmărește
367 afișări
Imaginea articolului Consumul a două pahare de alcool pe zi, eficient împotriva obezităţii

Consumul a două pahare de alcool pe zi, eficient împotriva obezităţii (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Cercetătorii de la Brigham and Women's Hospital din Boston (SUA) le-au întrebat pe 19.000 de femei americane, care nu aveau probleme legate de greutatea corporală, în vârstă de peste 39 de ani, câte pahare de alcool consumă în fiecare zi şi au monitorizat voluntarele timp de 13 ani.

Din acest eşantion, grupul cel mai important din punct de vedere numeric era alcătuit din femei care nu consumau deloc alcool (7.346).

Al doilea grup ca mărime (6.312 femei, reprezentând aproape o treime din totalul voluntarelor) era alcătuit din femei care au declarat că beau echivalentul unei treimi de pahar de vin, bere sau tărie în fiecare zi.

Aproximativ 20% dintre voluntare au declarat că beau echivalentul unui pahar de alcool pe zi, 6% - echivalentul a două pahare şi 3% - echivalentul a mai mult de două pahare de băutură alcoolică.

Paharul de alcool considerat "standard" în Statele Unite ale Americii, indiferent dacă este vorba de un pahar de vin (15 cl), de bere (35 cl) sau de tărie (43 ml alcool 80°), conţine aceeaşi cantitate de alcool - 14 grame.

Pe parcursul celor 13 ani de monitorizare, femeile care nu consumau deloc alcool au fost cele care s-au îngrăşat cel mai mult, iar cele care consumau echivalentul a două pahare pe zi au fost cele care au rezistat cel mai bine fenomenului de luare în greutate.

Băutura cea mai eficientă împotriva kilogramelor suplimentare s-a dovedit a fi vinul roşu, însă toate tipurile de alcool consumate, inclusiv vinul alb, berea sau băuturile spirtoase, au condus la apariţia aceleiaşi "legături invers proporţionale între consumul de alcool şi riscul de a deveni supraponderal sau obez", afirmă autorii acestui studiu.

Autorii studiului au evitat, însă, să recomande consumul de alcool, fie şi în cantităţi moderate, ca mijloc de luptă împotriva obezităţii, din cauza problemelor medicale şi psiho-sociologice asociate cu alcoolul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici