Contract de 66,8 milioane de euro pentru infrastructura de cercetare a proiectului laserului de la Măgurele

Institutul Naţional de Cercetare "Horia Hulubei" va semna miercuri, la Roma, cu consorţiul condus de "Istituto Nazionale di Fisica Nucleare" din Italia un contract de 66,8 milioane euro pentru construcţia infrastructurii de cercetare aferentă dezvoltării laserului de la Măgurele.

Urmărește
343 afișări
Imaginea articolului Contract de 66,8 milioane de euro pentru infrastructura de cercetare a proiectului laserului de la Măgurele

Contract de 66,8 milioane de euro pentru infrastructura de cercetare a proiectului laserului de la Măgurele (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Contractul de inginerie, achiziţie şi construcţie (EPC) pentru proiectarea, fabricarea, livrarea, instalarea, testarea, punerea în funcţiune şi mentenanţa pe perioada punerii în funcţiune a Sistemului Fascicul Gama de mare intensitate (GBS) de la Măgurele este finanţat integral din fonduri europene.

Firma de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii a oferit servicii de asistenţă juridică institutului italian, în calitate de lider al consorţiului european EuroGammaS, care colaborează cu Universitatea "La Sapienza" din Roma şi institutele ştiinţifice CNRS Franţa şi STFC Marea Britanie.

Centrul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Bucureşti-Măgurele va fi unul din pilonii programului internaţional de cercetare ELI, alături de alte două centre care urmează să fie dezvoltate în Ungaria şi Cehia.

Valoarea totală a investiţiei depăşeşte 850 milioane euro, proiectul fiind co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

România se află în cea mai avansată etapă, comparativ cu celelalte două ţări gazdă - Ungaria şi Cehia, pentru a construi prima infrastructură laser capabilă să cerceteze materia la nivel nuclear.

Valoarea investiţiei pentru dezvoltarea centrului de la Măgurele se ridică la 300 milioane de euro şi provine din fondurile Programului Sectorial Operaţional "Creşterea Competitivităţii Economice".

ELI-NP va fi un centru european şi internaţional pentru cercetări de cel mai înalt nivel în domeniul laserilor de putere ultra înaltă, interacţiunii laser-materie şi surselor secundare de radiaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici