- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (24.09.2011, 12:26)
- Florin Badescu ,
Cum au rezolvat o enigmă a viruslui HIV iubitorii de jocuri online
Câteva mii de internauţi, pasionaţi de un joc video online, au reuşit în doar trei săptămâni să decodeze structura unei enzime, foarte apropiată de structura virusului HIV, o enigmă care îi "ţinea în şah" de peste 10 ani pe unii dintre cei mai cunoscuţi savanţi din lume.
Urmărește
1663 afișări
Cum au rezolvat o enigmă a viruslui HIV iubitorii de jocuri online
Pentru a sărbători această reuşită, editorii revistei ştiinţifice Nature Structural & Molecular Biology, în care a apărut acest studiu, au decis să publice în mod excepţional numele internauţilor pasionaţi de jocul video online "Foldit" la rubrica "coautori ai studiului".
"Foldit" (Pliază-l, în traducere liberă) este un joc video experimental, conceput în 2008, în colaborare, de departamentul de informatică şi cel de biochimie de la Universitatea Washington din Statele Unite, disponibil pe internet pentru toţi utilizatorii.
Scopul acestui joc este de a-i face pe utilizatorii de internet să rezolve o problemă cu care se confruntă încă PC-urile actuale: să descopere felul în care o moleculă se "pliază" pentru a forma o structură în trei dimensiuni şi a da astfel naştere unei proteine.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
"Oamenii au capacităţi de raţionare în spaţiu mult superioare celor deţinute de computerele actuale", a declarat Seth Cooper, unul dintre creatorii jocului "Foldit".
"Rezultatele publicate în această săptămână ne arată că prin combinarea jocurilor cu ştiinţa şi informatica ajungem la nişte descoperiri care erau de neconceput până acum", a adăugat Seth Cooper.
Găsirea configuraţiei exacte a unei proteine este adeseori vitală pentru a înţelege cum se dezvoltă o boală (infecţie, cancer, etc) în organism şi, mai ales, cum se poate produce un medicament capabil să o stopeze.
Din păcate pentru biologi, microscopul oferă doar o imagine "aplatizată" a proteinei.
Una dintre cele mai dificile sarcini pentru oamenii de ştiinţă este aceea de a "descurca acest ghem", pentru a reconstrui molecula în 3D şi pentru a identifica zonele acesteia în care medicamentele ar putea să acţioneze de o manieră eficientă.
Timp de peste un deceniu, cercetătorii au cercetat fără succes o enzimă folosită de un retrovirus, o familie virală din care face parte şi virusul HIV, care declanşează maladia SIDA.
Acest tip de enzime, denumite proteaze retrovirale, joacă un rol fundamental în procesul prin care virusul HIV se înmulţeşte în organism.
Medicii sunt convinşi că prin inhibarea acestor enzime ar putea să lupte eficient contra maladiei SIDA, dar, din cauza faptului că nu cunoşteau structura exactă a enzimei, le era extrem de dificil să găsească acele substanţe capabile să o blocheze.
În cele din urmă, ei au apelat la ingeniozitatea internauţilor pasionaţi de jocul "Foldit".
Repartizaţi în câteva echipe concurente, câteva mii de jucători din lumea întreagă, din care făceau parte atât studenţi, cât şi pensionari, au manipulat în cyber spaţiu lanţurile de aminoacizi - "cărămizile" elementare care compun proteinele -, pliindu-le şi repliindu-le în toate combinaţiile imaginabile, pentru a încerca să obţină o structură viabilă.
Pentru a-i ajuta în sarcina lor, savanţii le-au pus la dispoziţie un program informatic denumit "Rosetta", după numele celebrei pietre graţie căreia Champollion a reuşit să descifreze hieroglifele egiptene.
Modelele de proteine transmise de internauţi, cu ajutorul internetului, erau atât de apropiate de realitate, încât cercetătorii americani au avut nevoie de doar câteva zile pentru a le perfecţiona şi pentru a descoperi structura exactă a enzimei.
"«Foldit» reprezintă dovada faptului că un joc poate să transforme un novice într-un expert capabil să facă descoperiri de primă importanţă. Suntem pe cale să adoptăm aceeaşi abordare în sistemul de predare a matematicii şi a ştiinţelor în şcoli", a declarat Zoran Popovic, profesor de informatică la Universitatea din Washington.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe