Curcuma, un ingredient al sosului curry, poate preveni cirozele

Curcuma, utilizată de mult timp ca un tratament antiinflamatoriu eficient în medicina alternativă indiană, ar putea fi folosit şi în tratarea bolilor biliare, care conduc adeseori la ciroză hepatică, potrivit unui studiu realizat de cercetători europeni şi americani.

Urmărește
312 afișări
Imaginea articolului Curcuma, un ingredient al sosului curry, poate preveni cirozele

Curcuma, un ingredient al sosului curry, poate preveni cirozele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest condiment, folosit în mai multe ţări din Asia, este unul dintre ingredientele sosului curry, un amestec de mirodenii care a contribuit semnificativ la renumele gastronomiei indiene.

Condimentul mai este cunoscut şi sub denumirea de "şofranul indian".

Curcuma (turmenicul) este extras din rădăcina plantei Curcuma longa, care face parte din aceeaşi familie cu ghimbirul, şi poate fi găsită în stare sălbatică în munţii Himalaya.

Printre multiplele virtuţi atribuite curcumei - sau curcuminului - se numără, potrivit unor studii anterioare, calităţile ei antiinflamatorii şi antioxidante, care o fac un aliat împotriva mai multor maladii.

O echipă de medici austrieci şi texani a dorit să afle dacă aceste virtuţi antiinflamatorii se aplică şi în cazul maladiilor căilor biliare, a căror obstrucţionare determină o creştere a riscului de ciroză şi pentru care singura soluţie este recurgerea la un transplant hepatic.

Cercetătorii au modificat genetic câţiva şoareci pentru ca ficatul acestora să sufere o inflamaţie cronică. Un grup de şoareci a primit curcuma timp de opt săptămâni, iar celălalt grup a beneficiat de un regim alimentar normal.

Curcuma, intervenind asupra procesului inflamator, "a redus într-un mod semnificativ" procesul de distrugere a celulelor hepatice, dar şi incidenţa blocajelor canalului biliar, acţionând asupra inflamaţiilor de la nivelul colangiolitelor - celulele care căptuşesc tubul biliar.

Studiul, coordonat de Michael Trauner, profesor de medicină internă la Universitatea din Graz (Austria), a fost publicat în Gut, una dintre revistele medicale tipărite de British Medical Association (BMA).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici