- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (23.03.2015, 13:11)
- Bogdan Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
De ce este câinele "cel mai bun prieten al omului"
Oxitocina, supranumită hormonul dragostei, care ajută la creşterea nivelului de încredere în cazul oamenilor şi la crearea legăturii dintre mamă şi copil, este responsabilă şi pentru relaţia de succes dintre specia umană şi câini, potrivit unui studiu australian.
Urmărește
2749 afișări
De ce este câinele "cel mai bun prieten al omului" (Imagine: Hepta)
Legătura puternică dintre oameni şi câini există de mai bine de 10.000 de ani, iar un studiu realizat recent în Australia a arătat că succesul relaţiei speciei umane cu aceste patrupede stă în aşa numitul hormon al iubirii, oxitocina, informează huffingtonpost.com.
"Acest studiu ne arată că oxitocina este implicată în abilitatea câinilor de a folosi indicaţii umane, cum ar fi arătatul cu degetul, în avantajul lor, de exemplu, pentru a găsi hrană ascunsă", a declarat autoarea studiului, Jessica Oliva, studentă la Universitatea Monash din Melbourne, Australia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
"Este foarte probabil ca această conexiune şi comunicare între specii să funcţioneze graţie oxitocinei", a spus Oliva.
Astfel, oxitocina, care este eliberată în creierul animalului ca răspuns la contactul uman, în timpul mângâierilor de exemplu, ar ajuta câinii să fie mai atenţi la oameni şi să-şi îmbunătăţească astfel relaţia cu stăpânii lor.
În cadrul cercetării, 62 de câini, masculi şi femele, au fost încurajaţi, cu ajutorul unor semnale efectuate cu mâna, să găsească o recompensă alimentară într-unul din două castroane care le erau prezentate. Câinii au fost testaţi de două ori. O dată după ce li s-a administrat oxitocină prin intermediul unui spray nazal, iar a doua oară după ce spray-ul a fost înlocuit cu apă puţin sărată. Fiecare animal a fost apoi evaluat privind abilitatea de a urma indicaţiile pentru a găsi hrana.
Câinii au avut rezultate mai bune după ce au primit oxitocină, iar creşterea calitativă a performanţelor s-a menţinut până la 15 zile după administrarea acesteia. Faptul că performanţele animalelor s-au îmbunătăţit după expunerea la hormon sugerează că oxitocina intensifică abilităţile acestora de a urma indicaţiile oamenilor. Acest lucru indică faptul că oxitocina ar fi avut un rol cheie în domesticirea câinilor, care sunt mult mai buni decât vulpile, de exemplu, în a răspunde semnalelor oamenilor.
Paul Zak, profesor de neurologie la Universitatea Loma Linda din California, care nu a fost implicat în studiu, a declarat pentru ABC News că rezultatele cercetării sunt interesante, dar că speră că oamenii de ştiinţă australieni vor analiza receptorii din creierul câinilor şi vor măsura nivelurile de oxitocină din organismul lor.
"Până la urmă, oxitocina este unul dintre multele semnale din creier care influenţează comportamentul social. Creierul este mult mai complicat, nu poate fi redus la un singur compus chimic", a spus Paul Zak.
Studiul australian a fost publicat în Animal Cognition.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe