- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (18.08.2011, 13:23)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
De ce petele de cafea formează aureole - VIDEO
Motivul pentru care petele de cafea formează aureole a fost dezvăluit şi explicat într-un articol publicat, miercuri, în numărul din această săptămână al prestigioasei reviste ştiinţifice britanice Nature.
Urmărește
849 afișări
De ce petele de cafea formează aureole
Oamenii de ştiinţă consideră că această descoperire deschide noi perspective pentru punerea la punct a unor aplicaţii ce vor permite obţinerea de cerneluri şi vopsele care să se întindă uniform atunci când sunt aplicate pe o suprafaţă plană.
Atunci când o picătură de cafea cade pe o suprafaţă, după ce lichidul se evaporă, în locul ei rămâne o aureolă care are pe margini culoarea maro închis.
Plecând de la această constatare banală, cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania din Statele Unite ale Americii au ajuns la concluzia că forma particulelor aflate în suspensie în cafea - sau în orice alt lichid - joacă un rol determinant în procesul de acumulare a lor pe marginile unei pete.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Dacă ele sunt sferice, ca în cafea, se vor acumula la periferia petei şi vor rămâne acolo, producând astfel o aureolă caracteristică.
"Dar, dacă se schimbă forma particulelor din soluţie, efectul aureolei dispare şi se obţine un strat uniform", explică Peter Yunker, principalul autor al acestui studiu.
Particulele cu forme alungite sau elipsoidale se comportă diferit de cele rotunde, deoarece nu sunt afectate în acelaşi fel de tensiunea de suprafaţă exercitată la graniţa dintre aer şi lichid. Este un efect ce poate fi observat într-un bol cu fulgi de cereale, servit la micul dejun.
"Dacă rămân doar câţiva (fulgi de porumb, n.r.), ei se vor aglomera la mijlocul bolului, din cauza tensiunii de suprafaţă a laptelui", a precizat acelaşi cercetător.
Această tendinţă de aglomerare modifică felul în care particulele se repartizează în cadrul petei.
Atunci când particulele cu formă alungită ating marginea unei picături de cafea, ele nu se acumulează într-o manieră la fel de densă aşa cum o fac particulele sferice. După evaporare, toată suprafaţa poate fi acoperită uniform de un depozit de particule.
Pornind de la acest fapt, savanţii au avut ideea de a adăuga particule elipsoidale într-o soluţie pentru a obţine cerneluri de imprimantă, lacuri, vopsele şi alte produse care se repartizează uniform într-un strat subţire, pe o suprafaţă.
O înregistrare video postată pe YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=ZaCGoSTMHyc) de savanţii de la Universitatea Pennsylvania permite utilizatorilor să vizualizeze efectul aureolei de cafea şi mijloacele de a evita producerea acestuia.
Citește pe alephnews.ro: ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe