- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (19.12.2016, 11:31)
De ce răcim mai des iarna
Deşi numărul crescut de cazuri de răceală în sezonul rece nu a fost niciodată confirmat ştiinţific printr-o explicaţie, în credinţa populară există încă acest mit potrivit căruia iarna ar fi sezonul de vârf pentru problemele respiratorii.
Urmărește
1527 afișări
De ce răcim mai des iarna (Imagine: Shutterstock/ Arhiva Foto Mediafax)
Însă, acum, noi cercetări de laborator scot la iveală rezultate care par să confirme această ipoteză, potrivit CSID.
Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Yale, reducerea temperaturii corporale din sezonul rece ar fi de vină pentru pătrunderea cu uşurinţă şi dezvoltarea rapidă a rinovirusurilor în organism.
Însă motivul pentru care rinovirusurile se comportă la temperaturi mici exact invers, adică în sensul că se dezvoltă în loc să stagneze, nu este pe deplin înţeles în prezent de către savanţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Observaţiile acestui studiu au fost publicate în revista curentă Proceedings of the National Academy of Sciences.
În cadrul cercetării, experţii au folosit celule animale incubate în condiţii climaterice diferite. Un set de celule a fost expus unei temperaturi de 37 de grade, pentru a simula temeperatura din plămâni, iar celelalte celule au fost incubate la o temperatură de 33 de grade, pentru a crea climatul termic asemănător cu cel de la nivelul nasului.
Apoi a fost monitorizat ritmul de dezvoltare a celulelor în acel mediu, precum şi modul în care au reacţionat atunci când au fost expuse intenţionat la virusuri.
Concluziile studiului arată că, cu cât temperaturile sunt mai scăzute, cu atât creşte riscul ca rinovirusurile să se dezvolte într-un ritm alert, apărând simptome de răceală precum nas înfundat, strănut, tuse sau dureri de cap.
Citeşte şi: Studiu: Un român cheltuie în medie 10 lei pentru micul dejun. Tinerii nu mănâncă dimineaţa
Citeşte şi: O nouă specie de păianjen descoperită în India, denumită după un personaj-cheie din filmul “Harry Potter“
Citeşte şi: ONU oficializează Ziua Internaţională a Asteroizilor, propusă de Brian May, chitaristul trupei Queen
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe