- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (06.10.2011, 13:53)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
De unde vine apa de pe Pământ? Savanţii au descoperit o cometă ce conţine apă asemănătoare cu cea de pe Terra
Astronomii au descoperit o cometă ce conţine apă a cărei compoziţie este asemănătoare celei din oceanele Pământului, confirmând astfel teoria potrivit căreia aceste corpuri cereşti au reprezentat o importantă sursă de apă pentru Terra, în primele etape după formarea planetei noastre.
Urmărește
3752 afișări
De unde vine apa de pe Pământ? Savanţii au descoperit o cometă ce conţine apă asemănătoare cu cea de pe Terra (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Astrofizicienii care coordonează activitatea telescopului spaţial Herschel al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) au descoperit pentru prima dată în istorie apă având o compoziţie similară cu cea de pe Terra, pe cometa Hartley 2, care a trecut de curând pe lângă Pământ.
Oricât de ciudat ar putea să pară, apa a fost probabil un element străin pentru "planeta albastră", iar originea ei la suprafaţa Terrei se află şi acum în centrul dezbaterilor şi polemicilor dintre oamenii de ştiinţă.
TITLURILE ZILEI
-
• Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
astăzi, 21:12
• Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
astăzi, 16:35
• Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
astăzi, 19:18
• Cum s-a produs accidentul din Maramureş în care trei poliţişti au fost răniţi
-
astăzi, 20:08
• Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate ştii de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
astăzi, 16:27
• UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
astăzi, 20:33
-
astăzi, 16:09
• Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
-
astăzi, 15:34
• Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
-
astăzi, 14:17
• Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit prăbuşirii avionului în Kazahstan
-
astăzi, 14:23
• Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Kazahstan / Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit
-
astăzi, 12:31
-
astăzi, 13:26
• Guvernator: Resturile unei drone ucrainene au provocat un incendiu mortal într-un centru comercial
-
astăzi, 09:44
• MApN neagă informaţiile privind pătrunderea unei rachete ruseşti în spaţiul aerian al României
-
astăzi, 10:13
-
astăzi, 19:03
• LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1036. Drone ucrainene distrug un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov, potrivit SBU / Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei în dimineaţa de Crăciun / Kievul simplifică achiziţiile de drone şi echipamente de război electronic
În timpul formării sistemului nostru solar, Terra era atât de fierbinte, încât cele mai multe dintre elementele volatile, printre care şi apa, s-au evaporat şi doar regiunile din sistemul solar relativ îndepărtate de Soare - dincolo de orbita planetei Marte - au păstrat aceste elemente în cantitate mare.
Mulţi cercetători cred că apa şi-a făcut apariţia la multe milioane de ani după formarea Terrei, sub forma gheţei transportate de mici corpuri cereşti: asteroizi şi, într-o măsură mai mică, comete.
"Teoriile actuale au ajuns la concluzia potrivit căreia mai puţin de 10% din apa terestră îşi are originea de pe comete", nuclee de gheaţă şi praf, a declarat Paul Hartogh de la Institutul Max Plank pentru cercetări asupra sistemului solar (MPS).
"Pentru prima dată, rezultatele noastre implică faptul că aceste comete au putut să joace un rol mult mai important", a declarat Miriam Rengel de la MPS, participantă la acest studiu, publicat în revista ştiinţifică britanică Nature.
Pentru a descoperi originea apei terestre în spaţiu, savanţii au folosit un izotop natural al hidrogenului, denumit deuteriu, căruia i se mai spune şi "hidrogen greu".
Pe planeta noastră, proporţia dintre deuteriu şi hidrogen este de circa un atom pentru 6.400 de atomi, iar "micile corpuri cereşti care au adus apă pe Terra ar trebui să aibă o proporţie similară între cei doi izotopi", au explicat savanţii de la MPS.
Până în prezent, astronomii au observat această proporţie la asteroizii - corpuri compuse din roci, metale şi gheaţă - provenind din centura de asteroizi aflată între Marte şi Jupiter.
În schimb, toate cele şase comete "candidate" ce au fost studiate conţineau prea mult deuteriu şi soseau probabil din apropierea marilor planete gazoase, precum Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun.
Cometa Hartley 2, în schimb, provine din centura Kuiper, o regiune mult mai îndepărtată, situată la marginea sistemului nostru solar. Instrumentele de la bordul telescopului Herschel au analizat-o în amănunţime în momentul în care această cometă a trecut la o distanţă de 18 milioane de kilometri de Terra, în toamna anului 2010.
"Măsurătorile noastre au arătat că apa de pe cometă conţine un atom de deuteriu pentru 6.200 de atomi de hidrogen", o proporţie foarte apropiată de cea de pe Terra, a explicat Paul Hartogh.
Citește pe alephnews.ro: TikTok e pe cale de dispariție în SUA. Care este impactul neașteptat al interzicerii aplicației
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe