- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (16.11.2012, 16:55)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Deciziile luate pe baza propriilor instincte, corecte în 90% dintre cazuri
Oamenii de ştiinţă au studiat timp de secole felul în care instinctul şi intelectul sunt implicate în procesul decizional şi au ajuns la concluzia că încrederea în propriile instincte este benefică, întrucât deciziile luate pe baza lor se dovedesc corecte în 90% din cazuri.
Urmărește
1069 afișări
Deciziile luate pe baza propriilor instincte, corecte în 90% dintre cazuri (Imagine: Shutterstock)
Un nou studiu a demonstrat că, în 90% din cazuri, alegerile voluntarilor - care au avut la dispoziţie două variante - pe baza instinctului s-au dovedit a fi corecte, informează dailymail.co.uk.
Profesorul Marius Usher de la Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii Tel Aviv şi colegii săi consideră că descoperirea lor a demonstrat faptul că intuiţia poate să reprezinte un instrument puternic, de mare acurateţe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Chiar şi la nivel intuitiv, o parte importantă din procesul de luare a unor decizii constă în conceptul de "integrare a valorii" - luarea în considerare a punctelor puternice şi a punctelor slabe ale fiecărei opţiuni.
"Studiul demonstrează că oamenii deţin o capacitate remarcabilă de a integra valoarea atunci când fac acest lucru în mod intuitiv, ceea ce ne face să credem în posibilitatea ca encefalul uman să aibă un sistem specializat în obţinerea unor valori medii. Acesta ar putea fi sistemul operaţional pe baza căruia este construit procesul de luare a unor decizii comune", a explicat profesorul Usher.
Pentru a descifra detaliile acestui sistem, profesorul Usher a conceput un experiment în cadrul căruia participanţii au fost supuşi unui proces controlat de luare a deciziilor.
Pe ecranul unui computer, participanţii au urmărit secvenţe de perechi de numere, prezentate într-o succesiune rapidă. Toate numerele care apăreau în partea dreaptă a ecranului şi toate cele din partea stângă erau considerate un grup. Fiecare grup reprezenta beneficiile unor companii listate la bursă.
Participanţii au fost invitaţi să aleagă grupul - din cele două - cu cea mai mare medie.
Întrucât numerele se schimbau atât de repede pe ecran - două până la patru perechi în fiecare secundă -, participanţii nu puteau să memoreze acele cifre sau să efectueze calcule matematice.
Pentru a determina cea mai mare medie din fiecare grup, ei trebuiau să se bazeze pe aritmetica intuitivă.
Gradul de acurateţe al răspunsurilor lor a crescut atunci când pe ecran au fost prezentate şi mai multe date.
Atunci când le-au fost arătate şase perechi de numere, participanţii au ales răspunsul corect în 65% din cazuri. Însă atunci când le-au fost prezentate 24 de perechi, gradul lor de acurateţe a crescut la 90%.
"În mod intuitiv, creierul uman are capacitatea de a asimila multe informaţii şi decide pe loc o valoare medie a acestora. Oamenii pot avea încredere în reacţiile lor bazate pe instinct pentru a lua o decizie de calitate", a adăugat profesorul Marius Usher.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista Proceedings of the National Acadmey of Sciences.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe