- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (29.03.2010, 16:33)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dependenţa de mâncăruri bogate în grăsimi, comparabilă cu cea de droguri
Alimentaţia compulsivă activează aceleaşi mecanisme cerebrale ca în cazul dependenţei de droguri, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Scripps Research Institute din statul american Florida, publicat în revista Nature Neuroscience.
Urmărește
51 afișări
Dependenţa de mâncăruri bogate în grăsimi, comparabilă cu cea de droguri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Studiul, coordonat de Paul Johnson şi Paul Kenny, a demonstrat, în urma unor teste efectuate pe şoareci, că apariţia obezităţii coincide cu deteriorarea progresivă a echilibrului chimic din creier din circuitul recompensei (denumit şi centrul plăcerilor), implicat în apariţia dependenţelor.
Cercetătorii au oferit în mod regulat şoarecilor de laborator hrană cu un conţinut caloric ridicat (şuncă, cârnaţi, prăijituri şi ciocolată), în plus faţă de hrana lor obişnuită, considerată mai sănătoasă, dar mai puţin apetisantă. Animalele au dezvoltat rapid obiceiul de a se supraalimenta în mod compulsiv, consumând mai mult hrană bogată în grăsimi şi cu un conţinut caloric ridicat (junk food) până au devenit obezi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
În paralel, circuitul recompensei din creierele lor răspundea din ce în ce mai puţin la stimuli, această modificare fiind asemănătoare celor care se produc în creierele consumatorilor de cocaină sau de heroină.
Oamenii de ştiinţă consideră că aceste rezultate confirmă faptul că alimentaţia bogată în grăsimi, zahăr, sare - junk food - creează dependenţă.
Şoarecilor de laborator li s-a creat reflexul de a se teme de şocuri electrice la vederea unei lumini roşii. În timp ce şoarecii cu un regim alimentar obişnuit se opreau din mâncat la aprinderea luminii roşii, cei deveniţi obezi, obişnuiţi cu o hrană bogată caloric, continuau să mănânce.
"În studiul nostru, animalele testate şi-au pierdut complet controlul asupra comportamentului lor alimentar, acesta fiind primul semn al dependenţei. Ei continuau să se supraalimenteze chiar şi atunci când anticipau şocul electric, ceea ce demonstrează cât de mult erau motivaţi să consume acea hrană apetisantă", a declarat profesorul Paul Kenny.
În plus, cercetătorii au descoperit că şoarecii obezi prezentau o concentraţie redusă de receptori de dopamină, o substanţă chimică eliberată în creier în urma unor experienţe agreabile precum hrana delicioasă, activitatea sexuală şi drogurile.
Acelaşi fenomen a fost remarcat şi în cazul oamenilor dependenţi de droguri.
Studiul a făcut obiectul unei prezentări preliminare în octombrie 2009, cu ocazia unei conferinţe organizate la Chicago de Society for Neuroscience.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe