- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (23.01.2014, 16:40)
- Gabriel Burete
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Descoperire sinistră în Turcia: Temniţa de 2.300 de ani. Povestea execuţiilor, a torturii şi a cadavrelor vândute
Arheologii turci au descoperit o temniţă veche de 2.300 de ani, cu o poveste cutremurătoare, în provincia Bursa, în nord-vestul Anatoliei.
Urmărește
12857 afișări
Descoperire sinistră în Turcia: Temniţa de 2.300 de ani. Povestea execuţiilor, a torturii şi a cadavrelor vândute (Imagine: Wikipedia)
În timpul excavărilor arheologice din provincia Bursa, în nord-vestul Anatoliei, turcii au descoperit o temniţă veche de mai mult de două milenii, folosită pentru torturi şi pentru execuţii, relatează Hürriyet. Arheologii spun că temniţa, care include un puţ pătat de sânge, o cameră de tortură şi coridoare care fac legatura cu ruinele unui turn, datează din timpul Regatului Bitiniei, de acum 2.300 de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moldova își crește bugetul pentru apărare. Parlamentul a aprobat o nouă strategie pe 10 ani
-
Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni: temperaturi de „gerul Bobotezei” la început de an
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
Ibrahim Yilmaz de la Universitatea Uludag, membru al echipei de arheologi, spune că scopul săpăturilor, parte a unui proiect iniţiat de municipalitatea Bursa, este de a dezgropa zidurile fostului oraş şi că restaurarea acestora va continua. Yilmaz spune că o mare parte din zidul de 3,4 kilometri a fost deja scoasă la suprafaţă au determinat locul în care se află porţile Taht-ı Kale, Yer Kapı, Saltanat Kapısı, Kaplıca Kapı şi Zindan Kapı, prin care se făcea accesul în oraş.
Temniţa a fost descoperită în timpul lucrărilor de restaurare la poarta Zindan Kapı din cartierul Alacahırka. "Erau case aici, deasupra locului în care am săpat. Pentru că bănuiam că sunt temniţe, sau ruine ale temniţelor, dedesubt, am expropiat localnicii şi am început excavarea. Am avut dreptate, în urma săpăturilor am descoperit ruinele temniţei Bursa", adaugă Yilmaz. "Construcţia include camere de tortură, coridoare care fac legătura cu turnul şi un puţ care pare pătat de sânge. Călăii surdo-muţi decapitau aici prizonierii şi le aruncau capetele în puţ. Trupurile erau apoi înapoiate familiilor. Conform unor zvonuri însă, călăii vindeau rămăşiţele victimelor către familiile disperate", spune Ibrahim Yilmaz.
Turcii vor să profite de această descoperire şi să amenajeze un muzeu în aer liber pe locul ruinelor temniţelor. "Vom expune instrumente vechi de tortură şi vom explica felul în care erau ucise victimele. Credem că va fi gata în doi ani", spune Yilmaz.
Bitinia este o regiune istorică din nord-vestul Anatoliei, la un moment dat regat elenistic, sub conducerea lui Zipoites, primul rege, care a pus bazele unui stat independent. Generalul Hannibal, unul dintre cei mai cunoscuţi comandanţi militari din istorie, s-a sinucis la Lybissia, în Bitinia, pentru a nu fi predat armatei romane şi, în aceeaşi regiune, a avut loc primul conciliu ecumenic, la Niceea, în anul 325.
Surdo-muţii erau destul de întâlniţi la curţile otomane. Pajii, uşierii şi călăii care nu puteau să audă şi să vorbească erau apreciaţi de sultani pentru că nu puteau să audă conversaţii sau negocieri secrete şi pentru că erau foarte greu de mituit. Aceştia erau utilizaţi şi în transmiterea discretă a mesajelor, pentru că foloseau un limbaj al semnelor, pierdut definitiv, în prezent. În timpul lui Osman al II-lea, în secolul al XVII-lea, erau peste o sută de surzi şi surdo-muţi la curte.
Citește pe alephnews.ro: FOTO. Un soldat rănit din Coreea de Nord a fost capturat de forțele ucrainene, afirmă Coreea de Sud
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Instrumente de tortură şi mult sânge artifical, în culisele concertului Alice Cooper la Bucureşti
Citește și: Top 10 scene de tortură din filme (Galerie foto)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe