- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (24.11.2011, 16:51)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DESCOPERIRE SURPRINZĂTOARE: Apa nu îngheaţă mereu la 0°C. Află la ce temperatură se transformă în mod obligatoriu în gheaţă
Apa nu îngheaţă întotdeauna la 0°C, nici chiar la -40°C, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, care au stabilit că este nevoie ca temperatura să scadă până la cel puţin -48°C pentru ca apa să se transforme în mod obligatoriu în gheaţă.
Urmărește
14411 afișări
DESCOPERIRE SURPRINZĂTOARE: Apa nu îngheaţă mereu la 0°C. Află la ce temperatură se transformă în mod obligatoriu în gheaţă (Imagine: Arhiva Mediafax foto/AFP)
Un studiu, publicat miercuri, clarifică acest fenomen, evidenţiat de numeroase înregistrări video postate pe internet.
Emily Moore şi Valeria Molinero, de la catedra de chimie a Universităţii Utah din Statele Unite ale Americii, au explicat în acest studiu, publicat în revista britanică Nature, motivul pentru care apa nu îngheaţă în mod obligatoriu, decât după ce temperatura scade până la cel puţin -48°C.
Aceasta nu este doar o chestiune care se referă la frigul extrem, ci una care depinde şi de maniera în care se organizează moleculele de apă, au dezvăluit savanţii americani. Apa, în suprafuziune - aflată încă în stare lichidă chiar şi când temperatura ei a scăzut sub 0°C - se transformă în gheaţă atunci când moleculele de apă se asociază între ele pentru a forma tetraedre (piramide cu patru feţe).
TITLURILE ZILEI
-
-
ieri, 22:39
-
ieri, 23:34
-
ieri, 20:30
• Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
-
ieri, 20:13
• Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
-
ieri, 18:12
-
ieri, 15:41
• Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
ieri, 16:04
-
ieri, 14:18
-
ieri, 14:12
-
ieri, 12:59
• Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
-
ieri, 12:12
• Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
ieri, 11:37
-
ieri, 11:39
• Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
ieri, 11:53
-
ieri, 07:15
• Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
"Schimbarea structurii apei controlează nivelul de formare a gheţii", a precizat Valeria Molinera într-un comunicat. Se creează mai întâi o "gheaţă intermediară", a cărei structură se situează între cea a gheţii şi cea a lichidelor.
Apa lichidă este o reţea de molecule de apă, slab asociate între ele, prin intermediul unui tip de legătură intermoleculară, denumită legătura hidrogen. Atunci când îngheaţă, apa poate să formeze 16 tipuri diferite de cristale de gheaţă.
Oamenii de ştiinţă care studiază atmosfera au dorit să afle la ce temperatură şi în ce ritm apa îngheţată se transformă în gheaţă.
"Este necesar pentru a prezice ce cantitate de apă din atmosferă este în stare lichidă şi în stare de cristale", a precizat Valeria Molinero.
Savanţii vor să afle, totodată, nivelul radiaţiei solare care este absorbită de apă şi de gheaţa atmosferică. "Este important pentru a putea face predicţii despre clima planetei", a adăugat aceeaşi cercetătoare.
Pentru ca gheaţa să se formeze, trebuie mai întâi să se creeze mici nuclee sau bobiţe de gheaţă în interiorul lichidului. În apa pură, "singura posibilitate de a da naştere unui astfel de nucleu este obţinută prin schimbarea spontană a structurii lichidului".
Întrebarea cheie, afirmă Valeria Molinero, este următoarea: "În ce condiţii se formează aceste nuclee şi cât de mari trebuie să fie pentru a putea apoi să crească?".
Simulând pe computer comportamentul a mii de molecule de apă, cele două chimiste au încercat să determine viteza de formare a acestor cristale de gheaţă şi valoarea la care trebuie să scadă temperatura apei pentru ca acest lichid să îşi atingă pragul minim de cristalizare şi de îngheţare obligatorie. Răspunsul oferit de acest calcul a fost de -48°C.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe