- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (11.07.2014, 10:54)
- Teodora Nicolau
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dieta cu fructe şi legume, barieră naturală împotriva razelor ultraviolete pe timpul verii
Consumul anumitor fructe şi legume bogate în pigmenţi, precum afinele şi dovleacul, contribuie la formarea unei bariere naturale, care protejează pielea de efectul nociv al razelor ultraviolete, au descoperit dermatologii din Marea Britanie.
Urmărește
1498 afișări
Dieta cu fructe şi legume, barieră naturală împotriva razelor ultraviolete pe timpul verii (Imagine: Shutterstock)
Anumite fructe şi legume, cum ar fi fructele de pădure închise la culoare şi legumele de culoare verde-închis, conţin compuşi de protecţie speciali împotriva razelor ultraviolete (UV), au descoperit dermatologii şi oamenii de ştiinţă experţi în fotodermatologie - disciplină revoluţionară care studiază razele UV şi efectul acestora asupra pielii, informează dailymail.co.uk.
Organismul utilizează aceşti compuşi la suprafaţa pielii pentru a asigura un nivel de protecţie de bază împotriva razelor ultraviolete nocive.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Cunoscut ca factorul de protecţie solară pe bază de dietă continuă (CD - SPF), acesta este un factor SPF pe care oamenii de ştiinţă l-au atribuit în premieră dietelor bazate pe natura şi cantitatea pigmenţilor naturali din plante.
Unul dintre avantajele acestei abordări este acela că, pe parcursul întregii zile, chiar şi în cele înnorate, când cremele cu protecţie solară nu sunt folosite în mod regulat, este asigurat un nivel de protecţie "de bază" împotriva razelor UV.
"Nivelul de protecţie împotriva razelor UV (al fructelor şi legumelor, n.r.) poate fi evaluat într-un mod asemănător cu cel al cremelor cu protecţie solară, de exemplu SPF 10 sau 20; cu cât numărul este mai mare, cu atât este mai mare şi protecţia împotriva efectelor dăunătoare ale razelor UV. Consumul de alimente care protejează pielea de razele UV are efecte pe tot parcursul zilei şi pe toată suprafaţa corpului", a declarat nutriţionista britanică Sam Christie.
"Pigmenţii din aceste fructe şi legume sunt depozitaţi la nivelul pielii. Razele ultraviolete care ating pielea sunt risipite uşor de moleculele din aceste alimente", a explicat Sam Christie.
Alimentele cu cel mai bun nivel de CD - SPF de bază sunt afinele, coacăzele, strugurii negri, smochinele, portocalele, dovleacul, ardeiul gras, varza furajeră şi spanacul.
Dar pentru a obţine un factor de protecţie solară 10 doar din dietă, trebuie consumat aproximativ un kilogram de varză furajeră sau de struguri în fiecare zi.
Deşi consumul acestor "superalimente" protejează de razele dăunătoare ale soarelui, foarte puţini oameni consumă cantităţi suficiente în fiecare zi pentru a obţine o protecţie CD-SPF doar cu ajutorul dietei.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe