- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- MADRID, (15.10.2010, 13:30)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dieta mediteraneană reduce riscul de diabet
Persoanele care adoptă o dietă mediteraneană, bogată în legume, fructe, nuci, seminţe şi peşte, sunt mai puţin predispuse să dezvolte diabet de tipul II, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii spanioli, publicat în Diabetes Care.
Urmărește
108 afișări
Dieta mediteraneană reduce riscul de diabet (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)
La studiu au participat 418 adulţi, cu vârste cuprinse între 55 şi 80 de ani, care au urmat fie o dietă mediteraneană cu accent pe uleiul de măsline, fie o dietă mediteraneană cu accent pe grăsimi nesaturate, provenite mai ales din nuci, fie o dietă săracă în grăsimi.
În cei patru ani care au urmat studiului, persoanele care au urmat o dietă mediteraneană - bogată în legume, cereale cu conţinut ridicat de fibre, peşte şi grăsimi nesaturate, mai ales ulei de măsline şi de nuci, şi săracă în carne roşie şi lactate grase - au prezentat mai puţine riscuri de a dezvolta diabet.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
Voluntarii care au participat la studiu, coordonat de Jordi Salas-Salvado, de la Universitatea din Rovira i Virgili în Reus, Spania, prezentau cel puţin trei factori de risc cardiac (hipertensiune arterială, fumat etc.).
Niciunuia dintre voluntari nu i s-a spus să facă sport sau să-şi limiteze numărul de calorii.
La patru ani de la debutul studiului, 10 - 11% dintre voluntarii din grupurile care au adoptat dieta mediteraneană au dezvoltat diabet, faţă de 18% din grupul care a avut o dietă săracă în grăsimi.
După ce au fost luaţi în considerare alţi factori de risc, precum greutatea, dependenţa de fumat, nivelul de exerciţii fizice efectuate, cercetătorii au descoperit că dieta mediteraneană reduce cu 52% riscul de diabet comparativ cu dieta săracă în grăsimi.
Constance Brown-Riggs, purtător de cuvânt pentru American Dietetic Association, a spus că dieta mediteraneană este o alegere sănătoasă pentru oricine, însă acest lucru nu înseamnă că oamenii trebuie să renunţe la sport. Aceasta a mai spus că trebuie să se ţină, totuşi, cont de numărul de calorii consumate.
Dietele tradiţionale din Grecia, Italia şi alte ţări mediteraneene oferă protecţie împotriva multor boli, inclusiv a cancerului.
Diabetul de tipul II, cea mai frecventă formă de diabet (90% din cazuri), s-a răspândit rapid din ţările bogate în cele în curs de dezvoltare, odată cu propagarea pe plan mondial a obezităţii, din cauza sedentarismului, dar şi a alimentaţiei cu conţinut ridicat de zahăr şi grăsimi. Peste 220 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de diabet de tipul II. În 2005, diabetul de tipul II a ucis peste un milion de persoane, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Citește pe alephnews.ro: Atacatorul de la Târgul de Crăciun din Germania are o istorie de amenințări legate de acte violente. Medicul a spus că „va efectua acțiuni care atrag atenția și de care oamenii își vor aminti”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Diabetul, asociat cu maladia Alzheimer
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
STUDIU. Starea de bine se îmbunătățește atunci când cânți. Care sunt beneficiile muzicii asupra sănătății
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:07
-
astăzi, 10:01
Victor Negrescu: Am securizat pentru 2024 un buget UE record, cu 6% mai mare decât anul acesta