- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (15.12.2013, 15:57)
- Teodora Nicolau
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dulciurile de Crăciun cresc semnificativ riscul de carii
Persoanele care consumă prea multe dulciuri în perioada sărbătorilor se expun unui risc crescut de carii, cu atât mai mult cu cât oamenii consumă zilnic produse care, odinioară, erau oferite doar de Crăciun, consideră experţii britanici.
Urmărește
260 afișări
Dulciurile de Crăciun cresc semnificativ riscul de carii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Oamenii se aşteaptă să îşi păstreze dentiţia până la o vârstă înaintată şi, având în vedere că efectele zahărului asupra dinţilor sunt de lungă durată, limitarea aportului de zahăr la mai puţin de 5% din caloriile zilnice (...) reduce la minimum riscul de carii dentare de-a lungul vieţii", afirmă Paula Moynihan, profesor de nutriţie şi igienă orală.
"Trebuie să îi ajutăm pe oameni să facă alegeri mai sănătoase în privinţa produselor pe bază de zahăr, luând măsuri pentru asigurarea unor alternative cu conţinut mai scăzut în zaharuri adăugate, care să fie disponibile în şcoli, magazine şi la locul de muncă", a precizat Paula Moynihan, citată de dailymail.co.uk.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Totodată, cercetătorii de la Universitatea din Newcastle au descoperit că persoanele care obţineau sub 5% din energia zilnică din alimente "fără zaharuri" adăugate artificial, regăsite în mod natural în sucuri, miere şi sirop, aveau şanse mult mai mari de a avea o dentitiţie sănătoasă, fără carii, până la sfârşitul vieţii.
Studiul, publicat în Journal of Dental Research, a examinat 55 de cercetări anterioare efectuate asupra cariilor dentare, care, cu opt excepţii, au relevat o legătură între consumul de zahăr şi carii.
O "legătură semnificativă" între sănătatea dentară şi reducerea cantităţii de zahăr a fost observată în cazul persoanelor care consumau sub 5% din necesarul de calorii zilnice sub forma alimentelor bogate în zahăr - ceea ce înseamnă mai puţin de şapte linguriţe pe zi la femei şi peste opt linguriţe, la bărbaţi.
Din 1990, doza zilnică de zahăr prevăzută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de aproximativ 13 linguriţe, dar studiul efectuat la Universitatea Newcastle indică faptul că această doză ar putea fi redusă la jumătate.
Pentru a face o estimare, numai o cutie de 330 mililitri de Coca Cola comercializată în Marea Britanie conţine 8,75 de linguriţe de zahăr (35 de grame).
Consumatorii unei cutii de Sprite (5,5 linguriţe) sau a unui baton de ciocolată Cadbury (6,4 linguriţe) vor fi, de asemenea, foarte aproape de a depăşi noua doză, redusă la jumătate.
Datele utilizate în studiu au fost preluate din teste efectuate în ţări din America Latină, Caraibe, China şi Africa de Sud.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe