Dulciurile de Crăciun cresc semnificativ riscul de carii

Persoanele care consumă prea multe dulciuri în perioada sărbătorilor se expun unui risc crescut de carii, cu atât mai mult cu cât oamenii consumă zilnic produse care, odinioară, erau oferite doar de Crăciun, consideră experţii britanici.

Urmărește
260 afișări
Imaginea articolului Dulciurile de Crăciun cresc semnificativ riscul de carii

Dulciurile de Crăciun cresc semnificativ riscul de carii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Oamenii se aşteaptă să îşi păstreze dentiţia până la o vârstă înaintată şi, având în vedere că efectele zahărului asupra dinţilor sunt de lungă durată, limitarea aportului de zahăr la mai puţin de 5% din caloriile zilnice (...) reduce la minimum riscul de carii dentare de-a lungul vieţii", afirmă Paula Moynihan, profesor de nutriţie şi igienă orală.

"Trebuie să îi ajutăm pe oameni să facă alegeri mai sănătoase în privinţa produselor pe bază de zahăr, luând măsuri pentru asigurarea unor alternative cu conţinut mai scăzut în zaharuri adăugate, care să fie disponibile în şcoli, magazine şi la locul de muncă", a precizat Paula Moynihan, citată de dailymail.co.uk.

Totodată, cercetătorii de la Universitatea din Newcastle au descoperit că persoanele care obţineau sub 5% din energia zilnică din alimente "fără zaharuri" adăugate artificial, regăsite în mod natural în sucuri, miere şi sirop, aveau şanse mult mai mari de a avea o dentitiţie sănătoasă, fără carii, până la sfârşitul vieţii.

Studiul, publicat în Journal of Dental Research, a examinat 55 de cercetări anterioare efectuate asupra cariilor dentare, care, cu opt excepţii, au relevat o legătură între consumul de zahăr şi carii.

O "legătură semnificativă" între sănătatea dentară şi reducerea cantităţii de zahăr a fost observată în cazul persoanelor care consumau sub 5% din necesarul de calorii zilnice sub forma alimentelor bogate în zahăr - ceea ce înseamnă mai puţin de şapte linguriţe pe zi la femei şi peste opt linguriţe, la bărbaţi.

Din 1990, doza zilnică de zahăr prevăzută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de aproximativ 13 linguriţe, dar studiul efectuat la Universitatea Newcastle indică faptul că această doză ar putea fi redusă la jumătate.

Pentru a face o estimare, numai o cutie de 330 mililitri de Coca Cola comercializată în Marea Britanie conţine 8,75 de linguriţe de zahăr (35 de grame).

Consumatorii unei cutii de Sprite (5,5 linguriţe) sau a unui baton de ciocolată Cadbury (6,4 linguriţe) vor fi, de asemenea, foarte aproape de a depăşi noua doză, redusă la jumătate.

Datele utilizate în studiu au fost preluate din teste efectuate în ţări din America Latină, Caraibe, China şi Africa de Sud.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici