Eclipsă parţială de soare, în România. Vezi aici evoluţia fenomenului - VIDEO

Eclipsa parţială de Soare a început în România de la ora 9.05 şi a putut fi văzută până în jurul orei 12.07, acoperirea maximă a Soarelui de către Lună fiind de aproximativ 75%. Momentul maxim a avut loc în jurul orei 10.35, când, timp de aproximativ 30 de minute, luminozitatea soarelui a scăzut.

Urmărește
302 afișări
Imaginea articolului Eclipsă parţială de soare, în România. Vezi aici evoluţia fenomenului - VIDEO

Eclipsă parţială de soare, în această dimineaţă (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Potrivit Observatorului Astronomic, acoperirea maximă a Soarelui de către Lună a fost între 75% (în sudul şi sud-estul ţării) şi 78% (în nord-vest), iar maximul eclipsei s-a produs în jurul orei 10.35, pentru centrul ţării, cu o acoperire a Soarelui de 76%.

Înălţimea Soarelui deasupra orizontului este destul de mică (17°), astfel că vizibilitatea a fost mai bună dintr-un parc cu orizontul sud-estic liber.

Pentru că Soarele a fost acoperit destul de mult, în timpul maximului s-a putut observa o scădere a luminozităţii mediului ambiant, timp de aproximativ 30 de minute, centrate pe momentul maximului.

TITLURILE ZILEI

Eclipsa s-a terminat în România în jurul orei 12.07. Ea a fost vizibilă în Europa, nordul Africii şi centrul şi vestul Asiei.

Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România se va produce pe 20 martie 2015.

Eclipsa de Soare poate fi privită doar prin ochelari speciali, altfel va afecta vederea

Oftalmologii atenţionează că cei care urmăresc eclipsa parţială de Soare trebuie să poarte ochelari speciali de protecţie, pentru că privitul cu ochiul liber, prin ochelarii obişnuiţi de soare sau prin cioburi fumurii poate provoca arsura retinei, fiind afectată iremediabil vederea.

Managerul Spitalului de Oftalmologie, profesor doctor Monica Pop, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că privitul Soarelui fără ochelari speciali de protecţie poate provoca arsură retineală ireversibilă, de aceea oftalmologii atenţionează asupra riscului pe care îl prezintă asupra vederii privitul eclipsei chiar şi cu ochelari obişnuiţi sau prin cioburi fumurii.

"Am sperat să fie nor, dar, văzând că cerul se degajează, vreau să atrag atenţia asupra faptului că a privi echipsa de Soare prin cioburi afumate sau ochelari ori alte mijloace inventate de fiecare în parte poate afecta ochiul iremediabil. Nu trebuie să ne jucăm cu acest fenomen", a spus Monica Pop.

Ea a precizat că la ultima eclipsă de Soare au fost câteva persoane care, ignorând recomandările medicilor, au privit eclipsa prin cioburi sau ochelari obişnuiţi, motiv pentru care au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Video sirileprotv.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici