- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (16.05.2011, 14:50)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
Efect paradoxal: Cutremurele contribuie la diminuarea volumului munţilor
Contrar unei idei foarte răspândite, nu toate seismele contribuie la apariţia unor lanţuri muntoase, în schimb, alunecările de teren pe care le produc aceste dezastre naturale pot conduce la eroziuni importante în anumite zone de pe glob.
Urmărește
2338 afișări
Efect paradoxal: Cutremurele contribuie la diminuarea volumului munţilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Aceste observaţii importante au fost făcute de o echipă internaţională de geologi, specializaţi în analiza riscurilor naturale, cu ocazia seismului cu magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter care a zguduit provincia chineză Sichuan în mai 2008.
Acest seism s-a produs "de-a lungul marginii din partea de est a platoului tibetan, în interiorul lanţului muntos numit Longmen Shan, care prezintă o ridicare topografică medie de 5 kilometri. De aici şi paradoxul situaţiei", a declarat Marcello de Michele de la Biroul de cercetări geologice şi miniere (BRGM), unul dintre autorii studiului.
Constatând că acel seism foarte violent a produs peste 56.000 de alunecări de teren, geologii au încercat să evalueze printr-un program de modelare computerizată volumul de sedimente deplasate de aceste alunecări de teren. Potrivit calculelor făcute, acest volum se cifrează între 5 şi 15 kilometri cubi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
În paralel, ridicarea solurilor ca rezultat al seismului, adică volumul câştigat de stratul superior din scoarţa terestră care "se pliază" sub efectul cutremurului, nu depăşeşte 1,5 - 4 kilometri cubi.
Chiar dacă eroziunea (cauzată de scurgeri de apă, cursuri de râuri etc.) nu ar duce de-a lungul timpului decât "o fracţiune" din sedimentele şi dărâmăturile deplasate în timpul alunecărilor de teren, seismul din Sichuan va conduce la o scădere semnificativă a volumului munţilor şi a reliefului din zonă, au concluzionat autorii studiului.
Potrivit cifrelor oficiale, seismul din Sichuan a făcut peste 70.000 de victime, 18.000 de persoane sunt încă dispărute, iar milioane de oameni au rămas fără locuinţe.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria