Excesul de dulciuri în copilărie favorizează apariţia violenţei la maturitate

Copiii care mănâncă dulciuri în fiecare zi se confruntă cu un risc crescut de a avea un comportament violent la maturitate, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Cardiff din Ţara Galilor (Marea Britanie), publicat în British Journal of Psychiatry.

Urmărește
337 afișări
Imaginea articolului Excesul de dulciuri în copilărie favorizează apariţia violenţei la maturitate

Excesul de dulciuri în copilărie favorizează apariţia violenţei la maturitate (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

Potrivit autorilor, acest studiu este primul care analizează efectele alimentaţiei copiilor asupra apariţiei caracterului violent la vârsta adultă.

Efectuat pe un eşantion de 17.415 britanici născuţi în 1970, acest studiu interdisciplinar pe termen lung a demonstrat că tinerii care, până la vârsta de 10 ani, au mâncat dulciuri zilnic se confruntă cu probabilităţi mai mari de a fi condamnaţi pentru comiterea unor violenţe, atunci când ajung la o vârstă cuprinsă între 29 şi 34 de ani.

Oamenii de ştiinţă au remarcat faptul că, dintre persoanele violente care se înscriu în această tranşă de vârstă, 69% au mâncat ciocolată şi alte tipuri de dulciuri aproape în fiecare zi în copilărie, iar în cazul adulţilor non violenţi, doar 42% au primit o doză zilnică de dulciuri atunci când erau mici.

"Cea mai bună explicaţie a noastră este că, atunci când li se oferă copiilor, zilnic, ciocolată sau alte dulciuri, ei nu mai învaţă să aibă răbdare înainte de a obţine ceea ce vor", iar acest lucru îi împinge spre "un comportament impulsiv, puternic asociat cu delincvenţa", a declarat Simon Moore, coordonatorul echipei de cercetători.

Alocarea mai multor resurse pentru îmbunătăţirea alimentaţiei copiilor ar putea avea un efect benefic asupra sănătăţii acestora şi ar putea conduce la reducerea agresivităţii, au concluzionat autorii studiului.

Potrivit aceloraşi cercetători, legătura dintre consumul de dulciuri în copilărie şi comportamentul violent la maturitate rămâne valabilă şi după corectarea celorlalţi factori de influenţă.

Aceste concluzii nu se bucură, însă, de o apreciere unanimă. Julian Hunt, purtătorul de cuvânt al Federaţiei britanice a industriei alimentare şi a băuturilor (FDF), consideră că acest studiu este fie "o absurditate completă", fie "o glumă de 1 Aprilie extrem de neinspirată".

"Comportamentele antisociale reies din factori sociali foarte profunzi şi din factori de mediu, precum o educaţie deficitară, o lipsă a autorităţii parentale, şi nu au de fapt nicio legătură cu mâncatul de bomboane în copilărie", a adăugat oficialul britanic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici