Expert: Bolile transmise de ţânţari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice

Bolile transmise de ţânţari se răspândesc pe tot globul, şi în special în Europa, din cauza crizei climatice, a declarat un expert citat de The Guardian.

Urmărește
375 afișări
Imaginea articolului Expert: Bolile transmise de ţânţari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice

Expert: Bolile transmise de ţânţari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice

Insectele răspândesc boli precum malaria şi febra dengue, a căror prevalenţă a crescut foarte mult în ultimii 80 de ani, deoarece încălzirea globală le-a oferit condiţii mai calde şi mai umede.

Prof. Rachel Lowe, care conduce un grup de rezilienţă în domeniul sănătăţii globale din Barcelona, Spania, a avertizat că, în următoarele decenii, epidemiile de boli transmise de ţânţari se vor răspândi în zone din nordul Europei, Asia, America de Nord şi Australia care nu sunt afectate în prezent.

„Realitatea crudă este că sezoanele calde mai lungi vor lărgi fereastra sezonieră pentru răspândirea bolilor transmise de ţânţari şi vor favoriza apariţia unor focare din ce în ce mai frecvente şi tot mai complex de gestionat”, a spus Lowe.

Ea a adăugat că, dacă traiectoria actuală a emisiilor ridicate de carbon şi a creşterii populaţiei va continua, numărul persoanelor care trăiesc în zone cu boli transmise de ţânţari se va dubla, ajungând la 4,7 miliarde până la sfârşitul secolului.

„Având în vedere că schimbările climatice par atât de greu de abordat, ne putem aştepta să vedem mai multe cazuri şi, eventual, decese cauzate de boli precum dengue şi malarie în Europa continentală. Trebuie să anticipăm focarele şi să intervenim din timp pentru a preveni apariţia bolilor”, a mai spus expertul.

Prof. Sabiha Essack de la Universitatea KwaZulu-Natal din Africa de Sud a declarat că deteriorarea climei este un „multiplicator al ameninţării” pentru rezistenţa antimicrobiană: „Schimbările climatice compromit integritatea ecologică şi de mediu a sistemelor vii şi permit agenţilor patogeni să provoace tot mai multe boli. Impactul asupra sistemelor de apă, a animalelor producătoare de alimente şi a culturilor ameninţă aprovizionarea cu alimente la nivel Mondial”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici