Fibrilaţia atrială creşte riscul de accident vascular cerebral de 4 ori

Fibrilaţia atrială, cel mai frecvent tip de aritmie cardiacă, creşte riscul de accident vascular cerebral de 4 ori, cu consecinţe fatale în 30% din cazuri şi invaliditate pentru jumătate dintre cei afectaţi.

Urmărește
354 afișări
Imaginea articolului Fibrilaţia atrială creşte riscul de accident vascular cerebral de 4 ori

Fibrilaţia atrială creşte riscul de accident vascular cerebral de 4 ori

Potrivit unei estimări a Comisiei Organizaţiei Mondiale a Accidentelor Vasculare Cerebrale - Lancet Neurology, până în 2050, dacă nu se iau măsuri, vor exista 9,7 milioane de decese cauzate de accidentele vasculare cerebrale, în principal în ţările cu venituri mici şi mijlocii, cu 50% mai multe decât în 2020, iar costurile anuale asociate cu această boală sunt estimate la 2,3 trilioane de dolari.

"Opt din 10 cazuri de accident vascular cerebral ar putea fi evitate printr-un stil de viaţă adecvat", spune Andrea Vianello, preşedintele Asociaţiei pentru lupta împotriva accidentului vascular cerebral din Italia, citat de Corriere della Sera.

Un stil de viaţă sănătos, cu alimentaţie echilibrată, controlul tensiunii arteriale, colesterolului şi glicemiei, precum şi limitarea consumului de alcool, pot reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral.

Potrivit unor cercetări, hipertensiunea arterială este responsabilă pentru aproape jumătate din accidentele vasculare cerebrale.

Printre factorii de risc pentru accidentele vasculare cerebrale, în mare măsură subestimată şi mai puţin cunoscută se numără fibrilaţia atrială. Această aritmie cardiacă este cauza a 20% din accidentele vasculare cerebrale ischemice. Fibrilaţia atrială, bătăile neregulate şi adesea accelerate ale inimii, afectează 10% dintre persoanele cu vârsta de peste 80 de ani şi va creşte odată cu îmbătrânirea populaţiei.

"Riscul de a avea fibrilaţie atrială creşte semnificativ odată cu înaintarea în vârstă şi, în consecinţă, la fel şi riscul de accident vascular cerebral legat de acest factor de risc", spune profesorul Danilo Toni, director al Unităţii de "Tratament Neurovascular" de la Policlinico Umberto I din Roma.

Un stil de viaţă sănătos poate reduce, de asemenea, riscul de fibrilaţie atrială, dar palpitaţiile cardiace trebuie anunţate cât mai devreme posibil medicului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici