- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- CLUJ-NAPOCA, (07.02.2013, 00:27)
- Pacala Dana , Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fosilele pterozaurului găsite la Sebeş, obiect de studiu pentru cercetători din ţară şi străinătate
Fosilele pterozaurului descoperite la Sebeş-Glod, judeţul Alba, au fost donate Societăţii Muzeului Ardelean din Cluj-Napoca şi vor fi puse la dispoziţia cercetătorilor din ţară şi din străinătate pentru a fi studiate.
Urmărește
330 afișări
Directorul Societăţii Muzeului Ardelean, Sipos Gabor, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că singura condiţie pusă cercetătorilor este ca aceste fragmente de oase să rămână intacte şi să fie păstrate în starea în care se află.
"Colecţia paleontologică a Societăţii Muzeului Ardelean din Cluj-Napoca s-a îmbogăţit cu fosilele pterozarului descoperite la Sebeş-Glod, care ne-au fost donate şi sunt expuse în sediul societăţii. La fel ca în cazul fosilelor Balaurului bondoc, descoperite în anul 2009, şi cele ale pterozaurului sunt convins că vor înregistra un interes mărit din partea unor cercetători ştiinţifici din ţară şi străinătate, astfel că vor fi puse la dispoziţia lor pentru a fi studiate şi consultate. De asemenea, fosilele vor putea fi puse şi la dispoziţia elevilor, liceenilor şi studenţilor clujeni interesaţi de domeniul paleontologiei. Singura condiţie este ca aceste fragmente de oase să rămână intacte, să fie păstrate în starea în care se află", a spus Sipos.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ursula von der Leyen s-a îmbolnăvit de pneumonie „în formă severă”
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Intervenţia autorităţilor s-a încheiat fără incidente majore
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
El a precizat că pentru păstrarea fosilelor nu este nevoie de condiţii speciale de conservare.
"Ni s-a spus că acele condiţii care sunt bune pentru un om care lucrează într-un birou, adică o umiditate normală şi o temperatură constantă în jur de 20 de grade, sunt bune şi pentru aceste fosile. Le vom păstra într-o vitrină, la sediul Societăţii Muzeului Ardelean", a afirmat Sipos Gabor.
Paleontologul clujean Matei Vremir, de la Societatea Muzeului Ardelean, care a fost membru al echipei ce a descoperit fosilele pterozarului, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că fosilele sunt libere accesului şi pot fi consultate oricând de către cercetătorii şi specialiştii interesaţi.
"Avem mai multe fragmente de oase, două vertebre cervicale, alungite, goale pe dinăuntru, specifice acestui tip de pterozaur, avem un os din aripă şi mai multe bucăţi din falange. Din punct de vedere ştiinţific, fosilele oferă informaţii despre un grup particular de vertebrate, şi anume pterozaurii, reptile zburătoare, care în perioada dinozaurilor ocupau nişa păsărilor. Oasele sunt pneumatice, au pereţii foarte subţiri şi se păstrează foarte greu în rocile geologice şi de aceea avem noroc cu acest schelet parţial, descoperit la Sebeş-Glod, în sedimente argiloase", a explicat Vremir.
El a adăugat că, din studiul fosilelor, specialiştii au tras concluzia că pterozaurul avea o anvergură a aripilor de circa trei metri şi cântărea cam zece kilograme.
Oasele fosilizate ale unui nou tip de pterozaur, o reptilă zburătoare din epoca dinozaurilor, care a trăit în urmă cu circa 68 de milioane de ani, au fost descoperite în România, relatează livescience.com.
Fragmente din scheletul acestui pterozaur de talie medie au fost descoperite în Sebeş-Glod, în Podişul Transilvaniei, o regiune faimoasă pentru varietatea de fosile din cretacicul târziu (în urmă cu aproximativ 68 de milioane de ani) pe care le adăposteşte, precum cele de crocodilomorfi (rude străvechi ale crocodililor), mamifere, broaşte ţestoase şi dinozauri ca Sauropodul pitic (Magyarosaurus dacus) şi Balaurul bondoc (dromaeosaur Balaur).
Informaţiile au fost făcute publice de cercetători de la Societatea Muzeului Ardelean din România, Universitatea din Southampton, Marea Britanie, şi Museau Nacional din Rio de Janeiro, Brazilia. Studiul care prezintă noul tip de pterozaur a fost publicat pe 30 ianuarie, online, în jurnalul de ştiinţă PLOS One.
Oamenii de ştiinţă au decis ca noul tip de reptilă zburătoare să se numească de acum înainte Eurazhdarcho langendorfensis şi afirmă că această vieţuitoare a făcut parte dintr-un grup de pterozauri denumit Azhdarchidae.
Pterozaurii au trăit alături de dinozauri şi au dispărut aproximativ în aceeaşi perioadă cu aceştia, dar nu erau dinozauri. Pterozaurii sunt denumiţi uneori, în mod eronat, pterodactili, însă acest termen descrie doar primul gen de pterozaur, descoperit de oamenii de ştiinţă în secolul al XVIII-lea. Pterozauri de talie mică au apărut în triasic, în urmă cu 230 de milioane de ani. Ulterior, în jurasic şi în cretacic, au început să se dezvolte forme mai avansate de reptile zburătoare, precum Azhdarchidae.
"Aceştia erau pterozauri cu gâturi lungi şi ciocuri lungi, aripile lor erau adaptate pentru zborul planat", a declarat cercetătorul Darren Naish, paleontolog la Universitatea Southampton din Marea Britanie. "Anumite caracteristici ale oaselor aripilor şi ale membrelor posterioare indică faptul că aceste vieţuitoare puteau să îşi strângă aripile şi să meargă, la nevoie, pe toate cele patru membre", a mai spus acesta.
Anvergura aripilor exemplarelor din clasa Eurazhdarcho langendorfensis indică faptul că aceşti pterozauri erau "mari, dar nu uriaşi", în comparaţie cu unii dintre verişorii lor, afirmă Darren Naish. De exemplu, un ahzdarchid uriaş, Hatzegopteryx thambema, ale cărui oase au fost descoperite tot în România, în apropiere de Haţeg, avea o anvergură a aripilor de 11 metri.
Paleontologul Matei Vremir declara, marţi, că oasele descoperite au fost mâncate şi împrăştiate de crocodili de doi-trei metri lungime, având urme de muşcături şi fracturi.
"Cum ne-am obişnuit deja, depozitele argiloase roşii ale formaţiunii de Sebeş, de vârstă cretacic superioară - circa 65-72 de milioane de ani în urmă -, nu contenesc să livreze noi dovezi despre viaţa, condiţiile de mediu, ecologia şi evoluţia biotopurilor şi animalelor care trăiau pe aceste meleaguri, cu puţin timp înainte de extincţia dinozaurilor. Noua descoperire din situl de la Sebeş-Glod, judeţul Alba, se referă la un schelet parţial de pterozaur, reptilă zburătoare, care reprezintă cea mai completă fosilă de acest fel descoperită în depozitele cretacice superioare din Europa. Fosilele de circa 68-69 de milioane de ani vechime s-au păstrat în sedimente argiloase de pe malul unui vechi râu şi, parţial, au fost mâncate şi împrăştiate de prădători oportunişti, în cazul de faţă crocodili de doi-trei metri lungime, identificaţi ca aparţinând speciei Allodaposuchus precedens. Ca dovadă, oasele prezintă o serie de urme de muşcături şi fracturi, iar dinţii şi fecalele fosilizate ale crocodililor sunt împrăştiate pretutindeni în zona festinului", spunea Vremir.
Potrivit acestuia, pterozaurul de talie mică ale cărui fosile au fost descoperite la Sebeş-Glod avea "forme zvelte, cu gâtul şi craniul foarte alungite, într-o anumită măsură asemănându-se cu berzele şi cocorii, însă mult mai mari".
"Pterozaurul, cu o anvergură a aripilor de circa trei metri, face parte din familia Azhdarchidelor, care vine de la cuvântul «azhdarco», care înseamnă «dragon mitologic» în limba tadjică, în condiţiile în care în Tadjikistan s-a semnalat pentru prima oară acest grup, în anul 1984", preciza paleontologul clujean, membru al Societăţii Muzeului Ardelean.
Citește pe alephnews.ro: Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Amanta (devenită, între timp, titulara) ICH este gravidă?! 😲 Tatăl ar fi pufosul Goe, fiul unui multimilionar imobiliar
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe