Gândirea negativă stimulează memoria

Proasta dispoziţie şi gândirea negativă au efecte benefice asupra creierului, persoanele prost dispuse având o atenţie sporită, mai mult spirit critic şi o memorie mai bună, potrivit unui studiu australian.

Urmărește
474 afișări
Imaginea articolului Gândirea negativă stimulează memoria

Gândirea negativă stimulează memoria (Imagine: Mediafax Foto)

Persoanele pesimiste sunt mai puţin credule şi îi pot judeca mai bine pe ceilalţi, având, totodată, o memorie mai bună, pentru că sunt mai atente la ceea ce le înconjoară decât oamenii fericiţi, care au tendinţa de a crede tot ceea ce li se spune, a demonstrat studiul coordonat de profesorul Joseph Forgas, de la Universitatea New South Wales din Sydney.

"În timp ce buna dispoziţie stimulează creativitatea, flexibilitatea, cooperarea şi folosirea mijloacelor mnemotehnice, proasta dispoziţie determină o atenţie sporită la lumea exterioară şi o gândire mai realistă", notează Forgas.

"Cercetarea noastră sugerează că tristeţea stă la baza unor strategii de procesare a informaţiei mai adecvate unor situaţii dificile", mai spune el.

În vederea efectuării acestui studiu, echipa lui Forgas a făcut o serie de experimente pornind de la inducerea unor stări de bucurie sau tristeţe voluntarilor. Astfel, subiecţii au vizionat filme vesele sau triste şi au rememorat unele evenimente fericite sau nefericite din viaţa lor.

Într-unul dintre experimente, participanţilor - cărora li se indusese o stare bună sau una proastă - li s-a cerut să îşi spună părerea privind valoarea de adevăr a unor mituri urbane.

S-a constatat astfel că persoanele prost dispuse erau mai puţin susceptibile să creadă în miturile urbane prezentate. Acestea erau, de asemenea, mai puţin susceptibile să ia decizii pripite în baza unor prejudecăţi religioase sau rasiale şi făceau mai puţine greşeli atunci când li se cerea să îşi aducă aminte de un eveniment la care au fost martore.

Studiul a mai demonstrat că oamenii trişti sunt mai capabili să susţină o pledoarie, în scris, cu argumente. Potrivit lui Forgas, o dispoziţie uşor proastă ar putea promova un stil de comunicare mai bine adaptat şi mai reuşit.

"Buna dispoziţie nu este dezirabilă în mod universal: oamenii cu o proastă dispoziţie sunt mai puţin înclinaţi să facă erori, ca martori, ei distorsionează mai puţin realitatea şi sunt mai buni la transmiterea unor mesaje eficiente, persuasive şi de bună calitate", concluzionează autorul studiului, publicat în ediţia din noiembrie/decembrie a Australian Science.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici