- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- SYDNEY, (03.11.2009, 11:18)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gândirea negativă stimulează memoria
Proasta dispoziţie şi gândirea negativă au efecte benefice asupra creierului, persoanele prost dispuse având o atenţie sporită, mai mult spirit critic şi o memorie mai bună, potrivit unui studiu australian.
Urmărește
474 afișări
Gândirea negativă stimulează memoria (Imagine: Mediafax Foto)
Persoanele pesimiste sunt mai puţin credule şi îi pot judeca mai bine pe ceilalţi, având, totodată, o memorie mai bună, pentru că sunt mai atente la ceea ce le înconjoară decât oamenii fericiţi, care au tendinţa de a crede tot ceea ce li se spune, a demonstrat studiul coordonat de profesorul Joseph Forgas, de la Universitatea New South Wales din Sydney.
"În timp ce buna dispoziţie stimulează creativitatea, flexibilitatea, cooperarea şi folosirea mijloacelor mnemotehnice, proasta dispoziţie determină o atenţie sporită la lumea exterioară şi o gândire mai realistă", notează Forgas.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Liderul suprem al Iranului spune că inamicii vor primi un „răspuns zdrobitor”
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
"Cercetarea noastră sugerează că tristeţea stă la baza unor strategii de procesare a informaţiei mai adecvate unor situaţii dificile", mai spune el.
În vederea efectuării acestui studiu, echipa lui Forgas a făcut o serie de experimente pornind de la inducerea unor stări de bucurie sau tristeţe voluntarilor. Astfel, subiecţii au vizionat filme vesele sau triste şi au rememorat unele evenimente fericite sau nefericite din viaţa lor.
Într-unul dintre experimente, participanţilor - cărora li se indusese o stare bună sau una proastă - li s-a cerut să îşi spună părerea privind valoarea de adevăr a unor mituri urbane.
S-a constatat astfel că persoanele prost dispuse erau mai puţin susceptibile să creadă în miturile urbane prezentate. Acestea erau, de asemenea, mai puţin susceptibile să ia decizii pripite în baza unor prejudecăţi religioase sau rasiale şi făceau mai puţine greşeli atunci când li se cerea să îşi aducă aminte de un eveniment la care au fost martore.
Studiul a mai demonstrat că oamenii trişti sunt mai capabili să susţină o pledoarie, în scris, cu argumente. Potrivit lui Forgas, o dispoziţie uşor proastă ar putea promova un stil de comunicare mai bine adaptat şi mai reuşit.
"Buna dispoziţie nu este dezirabilă în mod universal: oamenii cu o proastă dispoziţie sunt mai puţin înclinaţi să facă erori, ca martori, ei distorsionează mai puţin realitatea şi sunt mai buni la transmiterea unor mesaje eficiente, persuasive şi de bună calitate", concluzionează autorul studiului, publicat în ediţia din noiembrie/decembrie a Australian Science.
Citește pe alephnews.ro: Prințul Andrew se confruntă cu dificultăți financiare după ce Regele Charles i-a anulat alocația regală
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Uraganele reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea publică. Care sunt bolile mortale nou apărute
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
Tomac: Votul va decide dacă R. Moldova face un salt uriaş înainte sau un pas la fel de mare înapoi
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian