- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- GENEVA, (05.04.2011, 16:15)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gaura din stratul de ozon a atins un nivel record în această primăvară
Gaura din stratul de ozon a atins un nivel record în această primăvară deasupra Arcticii, din cauza persistenţei în atmosferă a substanţelor nocive şi a unor temperaturi foarte scăzute la nivelul stratosferei, a anunţat, marţi, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM).
Urmărește
298 afișări
Gaura din stratul de ozon a atins un nivel record în această primăvară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Observaţiile efectuate de la sol şi cu ajutorul baloanelor meteorologice lansate deasupra Arcticii, dar şi cele prin satelit au evidenţiat faptul că stratul de ozon a suferit o scădere cu 40% în această regiune în intervalul cuprins între începutul iernii şi sfârşitul lunii martie", se afirmă în comunicatul emis de OMM.
"Precedentul record în ceea ce priveşte distrugerea stratului de ozon a constat într-o pierdere de aproximativ 30% pe durata unei ierni", au precizat experţii OMM, o organizaţie internaţională cu sediul la Geneva.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Stratul de ozon protejează Pământul de radiaţiile ultraviolete nocive emise de Soare.
Această scădere înregistrată de cercetători la nivelul stratului de ozon se explică, în opinia experţilor OMM, prin "persistenţa în atmosferă a substanţelor nocive pentru acest gaz şi printr-o iarnă foarte rece la nivelul stratosferei, al doilea mare înveliş din atmosfera terestră, situat imediat deasupra troposferei".
În Antarctica, gaura din stratul de ozon este un fenomen anual care se produce iarna şi primăvara, din cauza temperaturilor extrem de joase din stratosferă. În Arctica, condiţiile meteorologice variază foarte mult de la un an la altul, iar temperaturile de aici sunt mai mari decât cele din Antarctica.
Din acest motive, unele dintre iernile arctice se caracterizează printr-o pierdere de ozon aproape de zero, iar iernile din alţi ani, din cauza persistenţei unor temperaturi stratosferice foarte joase după încheierea nopţii polare, pot antrena uneori o distrugere importantă a stratului de ozon.
Substanţele care conduc la diminuarea stratului de ozon, precum clorofluorocarburile (CFC) şi halogenii, folosiţi în special de producătorii de frigidere, propulsoare de aerosoli şi de extinctoare, au fost eliminate progresiv peste tot în lume, conform dispoziţiilor Protocolului de la Montréal din 1987.
Graţie acestui acord internaţional, stratul de ozon din afara regiunilor polare ar trebui să revină la nivelul său de dinainte de anul 1980 în jurul anilor 2030-2040, afirmă experţii OMM.
În schimb, gaura din stratul de ozon care se formează în fiecare primăvară deasupra Antarcticii este un fenomen care va persista până în 2045-2060, iar pentru cea de deasupra Arcticii o revenire la normal se va produce probabil cu 10-20 de ani mai devreme.
Expunerea directă şi îndelungată la razele ultraviolete poate cauza, la om, cancer de piele, cataractă şi o slăbire a sistemului imunitar. Anumite plante şi anumite specii din fauna marină pot avea la rândul lor de suferit de pe urma radiaţiei ultraviolete.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe