- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (09.10.2015, 17:14)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Genomul unui etiopian din Antichitate a oferit informaţii preţioase despre originea oamenilor
ADN-ul extras din craniul unui bărbat îngropat în urmă cu 4.500 de ani într-o peşteră din Etiopia a oferit oamenilor de ştiinţă informaţii preţioase despre originea africanilor moderni şi despre deplasarea unor populaţii din Orientul Mijlociu în Cornul Africii, în Antichitate, informează Reuters.
Urmărește
1507 afișări
Genomul unui etiopian din Antichitate a oferit informaţii preţioase despre originea oamenilor (Imagine: Shutterstock/Mediafax Foto)
Bărbatul, supranumit "Mota", a devenit primul african din Antichitate al cărui genom a fost secvenţiat, dezvăluindu-şi astfel întregul profil genetic, au anunţat oamenii de ştiinţă, joi. Până la acest studiu, eforturile de secvenţiere a genomului oamenilor din timpuri străvechi s-au concentrat pe ADN-ul extras din rămăşiţe umane descoperite în regiuni mai reci şi mai uscate, care au tendinţa de a conserva mai bine codul genetic.
Peştera, situată la o altitudine de 1.963 de metri deasupra nivelului mării, în regiunea muntoasă Gamo din Etiopia, a fost descoperită în 2011, a dezvăluit Andrea Manica, profesor de genetică la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
În acea peşteră, cercetătorii au găsit scheletul unui bărbat adult, care ar fi putut fi înfăşurat într-o bucată de pânză în momentul înhumării, alături de unelte din piatră. "Mota" a trăit într-o comunitate de vânători-culegători, a precizat Matthew Curtis, profesor la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) şi Ventura College.
ADN-ul a fost extras din osul petros, o regiune densă din craniu, excelentă în conservarea ADN-ului în cazul mostrelor osoase străvechi, a explicat Eppie Jones, profesor de genetică la Trinity College din Dublin.
"Mota" avea o piele de culoare închisă, ochi căprui şi prezenta mai multe adaptări genetice pentru traiul la altitudini mari.
"«Mota» este foarte asemănător din punct de vedere genetic cu actualii locuitori din regiunile muntoase din Etiopia şi din estul Africii", a spus Andrea Manica.
El nu prezintă urmele unei ascendenţe eurasiatice, permiţându-le astfel cercetătorilor să îi folosească genomul pentru a înţelege mai bine componenta genetică eurasiatică prezentă în ADN-ul africanilor moderni. Cu ajutorul genomului lui «Mota», savanţii au descoperit că o migraţie de proporţii din Vestul Africii spre Africa a avut loc în urmă cu 3.500 - 4.000 de ani, a explicat Marcos Gallego Llorente, profesor de genetică la Universitatea Cambridge.
Acea migraţie antică din Orientul Apropiat şi Cornul Abundenţei, regiuni care corespund actualelor teritorii ocupate de Irak, Turcia, Iran şi Siria, au remodelat harta genetică a continentului african.
Comparând acel genom străvechi cu ADN-ul prelevat de la africani moderni, cercetătorii au arătat că localnicii care trăiesc în zilele noastre în Africa de Est au 45% origini eurasiatice, provenind din acea migraţie, şi că populaţiile din toate colţurile Africii au cel puţin 6% din genom ce provine din migraţia eurasiatică.
Eurasiaticii din Antichitate erau strâns înrudiţi cu oamenii care au introdus agricultura în Europa în urmă cu 8.000 de ani, a precizat Gallego Llorente. Agricultura era deja practicată în Cornul Africii atunci când au ajuns acolo, dar acei oameni au adus în regiune noi culturi şi noi specii de animale.
Studiul a fost publicat în revista Science.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe